Publicerad:
Uppdaterad:

Xi på stödvisit i Myanmar: ”Ny era”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Aung Shine Oo/AP/TT
Kinas president Xi Jinping skakar hand med Myanmars de facto statschef Aung San Suu Kyi i presidentpalatset i huvudstaden Naypyitaw.

Kinas president Xi Jinping är på statsbesök i Myanmar och visar sitt stöd för Aung San Suu Kyis ifrågasatta styre.

Kina är det land som investerar näst mest pengar i Myanmar, efter Singapore. När länder i väst har distanserat sig från Myanmar med anledning av förföljelsen av muslimska rohingyer har relationerna mellan de två grannländerna vuxit sig starkare.

Myanmars president Win Myint beskriver Xis besök som viktigt och "väldigt historiskt". Det kinesiska regeringsplanet eskorterades av myanmariska stridsflygplan och längs med vägen från flygplatsen stod hundratals skolbarn på led och gjorde glada tillrop.

Enligt Kinas statligt styrda nyhetsbyrå Nya Kina meddelade Xi de myanmariska makthavarna att han är övertygad om att bägge sidor kan "ta de bilaterala banden till en ny nivå och in i en ny era". Under besöket väntas länderna enas om flera infrastrukturprojekt, som är del av Kinas jättesatsning som kallas den nya sidenvägen.

Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris för 29 år sedan, är Myanmars de facto ledare och som sådan helt beroende av stöd från landets mäktiga militär. Hennes stjärna har falnat de senare åren, då hon inte tagit avstånd från de senaste årens militära nedslag mot minoritetsgrupper. I december försvarade hon händelserna i landet i Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

730 000 rohingyer har drivits på flykt av militären, som enligt FN har agerat i syfte att begå ett folkmord.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: