Flygplan störtade utanför Halmstad

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

TORUP/STOCKHOLM. En 62-årig företagare från Öland omkom när hans enmotoriga flygplan störtade i ett skogsområde i Halland på lördagen.
Planet gick med nosen rakt ner i marken och blev helt demolerat.

Ett plan av mindre modell skickade under förmiddagen nödsignal och störtade senare i området kring Rävsbo utanför Halmstad.

– Det är ett mindre plan som har havererat och det var en person ombord, förklarade Ann-Sofie Karlsson vid sjö- och flygräddningen vid lunchtid.

Gått ner i skogen

– Helikoptrar sökte efter planet och sedan gick nödsändaren. Vi lokaliserade honom och ambulans och räddningstjänst dirigerades till platsen, säger Ann-Sofie Karlsson.

Hon uppger att planet gått ner i skogen, söder om Torup.

Enligt Aftonbladets reporter på plats är haveriplatsen otillgänglig och planet tycks ha gått ner utan att slagit i träd på vägen.

– Det är fruktansvärt demolerat. Det har gått rakt ner i backen och av hela nospartiet syns ingenting, säger Pelle Tagesson.

Nedslagsplatsen ligger i tät skog några kilometer öster om Nissan i höjd med Torup.

Redan vid 09.30-tiden hade sjö- och flygräddningscentralen fått larm från flygledningen över Malmö som förlorat radar- och radiokontakt med sportflygplanet.

Satt fastklämd

Planet ska vara ett enmotorigt tvåsitsigt sportflygplan på väg från Borglanda flygfält på Öland till Falkenberg.

När en av räddningshelikoptrarna lokaliserat planet arbetade den andra med att leda in räddningstjänst och ambulans till platsen.

– Planet var demolerat och totalskadat, säger Mikael Andersson, räddningsledare vid Hylte räddningstjänst.

Piloten satt fastklämd och räddningspersonalen fick använda hydralik och sedan klippa upp delar av planet för att få ut honom. Han fördes till sjukhus i Halmstad, men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga har underrättats om dödsfallet.

– Haveriplatsen är avspärrad, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Omfattande skador

Enligt räddningstjänsten i Hylte hade planet gått genom ett skogsparti med äldre skog för att krascha längre fram i ungskog. Det ska inte ha exploderat eller brunnit, men skadorna var ändå omfattande.

Under kvällen bekräftade polisen i Halland att den omkomne är en 62-årig man hemmahörande på Öland.

– Planets ägs av en 62-årig företagare som varit verksam i vår flygklubb i närmre tio år, säger klubbens kassör Sören Axelsson till Aftonbladet. Han är bosatt på en mindre ort i Borgholms kommun.

Följ ämnen i artikeln