Kinesiska nättroll attackerar SVT och UD

Tusentals arga kommentarer – orkestrerade av mäktig nätarmé

Uppdaterad 2018-11-29 | Publicerad 2018-09-30

Bråket mellan Kina och Sverige fortsätter.

Nu har kinesiska myndigheter släppt loss en armé av nättroll som översvämmar SVT:s och UD:s Facebook-sidor.

”Vi kallar alla rättfärdiga människor i landet... till ett stort korståg mot vår fiende”, skrev administratören för en stor Facebook-grupp innan kommentarerna strömmade in.

I fredags bad SVT:s programledare Jesper Rönndahl om ursäkt för den satiriska – eller enligt kineserna rasistiska – film som man publicerade förra veckan.

Den kinesiska ambassaden lät sig dock inte blidkas – och vägrade acceptera ursäkterna.

”De är varken seriösa eller ärliga”, skrev ambassaden på sin sajt.

Bråket mellan Kina och Sverige har rasat sedan den 15 september. En vecka efter incidenten på hotellet som startade bråket klev en ny aktör in på banan: en armé av kinesiska nättroll.

Under flera dagar har SVT:s och programledaren Jesper Rönndals Facebook-sidor översvämmats med arga kommentarer. Även det svenska utrikesdepartementets sida har fått känna på deras vrede.

Bakom de arga kommentarerna ligger ingen spontan folkstorm. Istället är det en koordinerad attack, organiserad av den kinesiska gruppen Di Ba. Gruppen har 20 miljoner medlemmar, som ligger i ständig beredskap för att rycka ut till regimens försvar, skriver sajten Abacus, en del av den oberoende kinesiska tidningen South China Morning Post.

Di Ba opererar vanligtvis på det kinesiska forumet Tieba, men har också en gren på Facebook.

”Vi kallar alla rättfärdiga människor i landet... till ett stort korståg mot vår fiende”, skrev Di Ba:s administratörer i ett inlägg den 23 september.

Di Ba pekade ut tre mål, nämligen Facebook-sidorna för:

  • Utrikesdepartementet
  • SVT
  • Jesper Rönndahl

Strax efteråt överöstes de tre Facebook-sidorna av tusentals arga och hatiska kommentarer och memes. Enligt Di Ba själva deltog runt 5 000 konton i kampanjen.

Aftonbladets genomgång visar att ett flertal konton lämnat kommentarer på alla tre sidor – och andra som nämner Jesper Rönndahl. Även andra grupper uppges ha deltagit i aktionen.

Det är inte första gången Di Ba:s följare ryckt ut mot den kinesiska regimens kritiker. I januari 2016 attackerade de Tawians ledare Tsai Ing-wens Facebook-sida, med 40 000 kommentarer på åtta timmar. Även en australiensisk simmare som hamnade i ordkrig med en kinesisk kollega under OS i Rio de Janeiro fick ta emot tusentals hatiska inlägg på sociala medier.

De kinesiska nättrollen är sanktionerade – och finansierade – av kommunistpartiet. Aktivisterna kallas ”50-centare”, eftersom de enligt uppgifter får 50 cent i arvode för varje kommentar de postar.

– Stora attacker har förutbestämda slogans, memes och starttider och arbetsuppgifterna delas upp i grupper, säger Yale-forskaren Kate Yuan Tian till Financial Times.

Enligt Foreign Policy producerar ”50-centarna” – enligt vissa uppgifter så många som 2 miljoner – nästan 500 miljoner inlägg varje år – enbart på kinesiska sociala medie-plattformar. Men de rycker alltså också in för att hantera kriser utomlands.

– Facebook är blockerat i Kina så man måste ha en speciell mjukvara. Då förstår man att det inte är ”vanliga kineser” som ligger bakom utan att folk har fått i uppgift att skriva det här, säger journalisten Jojje Olsson, som under många år rapporterat om Kina.

Vad är syftet med alla kommentarer?

– Man vill skrämmas och luras. Rönndahl har fått mycket stöd och beröm för att hans program är roligt och då försöker man skapa en bild av att det också finns många som inte gillar det.

Attacker mot meningsmotståndare är dock inte det enda, eller ens mest använda, vapnet i trollens arsenal.

Istället tillämpar de en annan, för internettroll välkänd, taktik: distraktion. Aktivisterna kliver in i diskussioner om ämnen som är känsliga för den kinesiska staten – och spammar dem eller börjar prata om något helt annat.

”De försvarar inte regeringen, deras ledare eller politik från kritik... de verkar undvika kontroversiella ämnen helt och hållet. Att låta ett argument dö eller att byta ämne fungerar oftast mycket bättre än att välja ett argument eller backa upp någon, skriver forskarna från tre amerikanska universitet.

”Sverige förstår inte omfattningen”

De senaste åren har ”50-centarna” dessutom fått stöd av volontärer, med uppgift att lyfta fram en positiv bild av Kina – på direkt uppdrag av presidenten Xi Jinping.

– Berätta den kinesiska historien och bygg Kinas mjuka makt, sa han på ett tal i oktober förra året.

Medan de ryska trollfabrikerna till stor del förlitar sig på automatiserade och fejkade konton är 50-centarna autentiska konton, ofta tillhörande unga män.

– I Sverige har man inte förstått omfattningen och vilka resurser Kina lägger ned på det här, man överträffar Ryssland flera gånger om. De har råd att betala människor och då blir det mer effektivt eftersom man får ett mer personligt tilltal, säger Jojje Olsson.

UD och SVT vill ej kommentera

De koordinerade attackerna mot SVT, UD och Jesper Rönndahl har dock allt annat än en positiv ton.

UD:s presstjänst säger att de ”kan bekräfta att vi sett en ökad aktivitet”, men vill i nuläget inte kommentera mer.

SVT har ett liknande budskap.

– Jag kan bekräfta att vi sett en ökad aktivitet de här dagarna, men det är allt vi kan säga, säger Victoria Nordansjö, kommunikationsstrateg på SVT.

Hur hanterar ni situationen?

– Jag kan inte kommentera det.

ANNONS