Trump stöttar Kavanaugh efter förhöret

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Under nästan nio timmar frågades professor Christine Blasey Ford och domaren Brett Kavanaugh ut i senatsutskottet om de sexuella övergrepp som Ford säger att Kavanaugh har utsatt henne för.

– Hans vittnesmål var kraftfullt, ärligt och gripande, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Förhöret har direktsänts i flera amerikanska nyhetsmedier och miljontals amerikaner har under torsdagen följt utfrågningen av Christine Blasey Ford och Brett Kavanaugh, skriver AP.

Ford anklagar Kavanaugh för att ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp under en fest 1982, när de var tonåringar.

Kavanaugh är nominerad som ny domare till USA:s Högsta domstol. Donald Trump har stöttat Kavanaugh under anklagelserna, men han har samtidigt öppnat för att han skulle kunna tänka sig att dra tillbaka sitt stöd efter förhöret.

”Visade Amerika exakt varför jag nominerade honom”

Men när förhöret avslutats tog det inte lång tid innan Donald Trump uttryckte sitt stöd för Kavanaugh på Twitter.

– Kavanaugh visade Amerika exakt varför jag nominerade honom. Hans vittnesmål var kraftfullt, ärligt och gripande. Demokraternas sök och förgör-strategi är vanhedrande och den här processen har varit totalt fel och ett försök att fördröja, förhindra och motstå. Senaten måste rösta, skriver presidenten på Twitter.

Många har uttryckt sympati för Ford, även bland kommentatorerna på Fox news, som var Trumps val av kanal när han följde utfrågningen ombord på Air force one.

”Kan inte ignorera allvaret i detta”

Fox news kallade Fords utfrågning för ”en katastrof för republikanerna”.

– Jag tror inte att vi kan ignorera Christine Blasey Ford och allvaret i detta. Jag tror att det skulle vara ett stort misstag, säger han enligt AP.

Men reaktionerna har varit blandade. En tidigare åklagare, Sidney Powell, intervjuades av Fox Business Network.

– Hon var långt ifrån att bli våldtagen. Hon har inte ens påstått att någon kroppsdel var utsatt. Allt var ett fumligt försök att hångla med en tjej på en fest, säger hon enligt AP.

Redan under fredag morgon, lokal tid, kommer utskottet att rösta om huruvida Kavanaugh ska rekommenderas som domare till högsta domstolen, innan en officiell omröstning kan ske.

Publicerad:

LÄS VIDARE