Publicerad:
Uppdaterad:

Brittiska kvinnan vill bli medborgare i Nederländerna: ”Jag är besviken”

Shamima Begum var med i IS – blir av med medborgarskap

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Shamima Begum, 19, anslöt sig till IS som 15-åring och blev därför av med sitt brittiska medborgarskap när hon ville återvända hem.

Nu funderar hon på att söka medborgarskap i Nederländerna.

– Det är orättvist mot mig och min son, säger 19-åringen till ITV News.

Storbritanniens inrikesminister öppnar dock för att sonen kan få dispens.

Islamiska staten håller på att förlora sina sista fästen i Syrien och en 19-åring från Storbritannien har blivit frontfigur för hur länderna ska hantera IS-återvändarna.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Shamima Begum fångades på övervakningskamera när hon lämnade Storbritannien 2015.

Shamima Begum, 19, reste hon till Syrien  när hon var 15 år gammal och förlovade sig med en IS-terrorist. I söndags födde hon en son i flyktinglägret i Syrien där hon befinner sig.

När hon nu ville återvända till hemlandet blev hon av med sitt brittiska medborgarskap. Hon säger att hon egentligen inte är chockad över beskedet.

– Men jag är lite chockad, det är orättvist mot mig och min son, säger Shamima Begum till ITV News när hon får ta del av beslutet från brittiska myndigheter.

Blev av med brittiskt medborgarskap

Brevet skickades till 19-åringens mamma och nu har Shamima Begum tagit del av beslutet.

– Det är hjärtskärande att läsa. På min familj lät det som att det skulle bli mycket lättare att komma tillbaka till Storbritannien när jag pratade med dem i Baghouz. Det är svårt att ta, säger hon.

Till nyhetskanalen säger den nyblivna mamman att hon i stället funderar på att ansöka om att bli medborgare i Nederländerna.

– Min make är från Holland och han har familj där. Kanske jag kan be om medborgarskap i Holland. Om han åker in i fängelset där kan jag bara vänta på honom, säger Shamima Begum.

Sonen kan få stanna

Under onsdagen uppgav Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid inför det brittiska underhuset att Shamimas son kan tillåtas att stanna i landet uppger Sky News.

Detta då han menade att hennes barns rätt att återvända fortfarande skulle gälla trots beslutet om att dra in moderns medborgarskap.

– Barn ska inte lida. Oavsett om föräldrarna förlorar sitt brittiska medborgarskap så ska detta inte påverka barnens rättigheter, förklarade Javid för parlamentsledamöterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: