Löfven gör comeback – men nya kriser hotar

Maria Davidsson/TT

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-07-05

Stefan Löfven kan snart vara tillbaka på jobbet som statsminister.

Men hans problem är inte över. I höst hotar nya kriser för regeringen.

För två veckor sedan röstades S-ledaren Stefan Löfven bort i en misstroendeomröstning i riksdagen. På onsdag kan han väljas till statsminister igen.

Det står klart sedan riksdagens talman Andreas Norlén föreslagit Löfven som statsminister. Väljs Löfven på onsdag kan en ny rödgrön regering vara på plats redan på fredag.

Som det ser ut nu kommer Löfven inte att få 175 eller fler röster emot sig, därmed skulle han klara kravet för att bli vald. Både Vänsterpartiet och Centerpartiet har sagt att de kommer att släppa fram honom.

Däremot har den politiska vilden Amineh Kakabaveh – tidigare V – ännu inte gett klart besked om hur hon ska göra. I det oerhört jämna parlamentariska läget som råder kan hennes röst vara den som avgör vem som blir ny statsminister.

Släpps fram av C

Under helgen har Löfvens ansträngningar mest handlat om att få Centerpartiet att släppa fram honom som statsminister. Det har lyckats i utbyte mot löften om reformer i centerpartistiska hjärtefrågor – stärkt äganderätt för skogsägare, ett mer flexibelt strandskydd och att fullfölja reformen om arbetsrätten.

Efter helgens förhandlingar fanns en preliminär överenskommelse som partiledare och språkrör skulle förankra i sina respektive partier.

S och C sade ja, men Miljöpartiets partistyrelse sade nej till överenskommelsen.

Trots nejet tänker MP rösta ja till Löfven, men därefter vill partiet förhandla vidare om skog och strandskydd.

– Vi kan inte ställa upp på de ultimativa krav som Centerpartiet har ställt för att luckra upp skyddet för skogen och naturen, och även för strandskyddet, till förmån för äganderätten, säger språkröret Per Bolund.

För Stefan Löfven kan konflikten mellan C och MP innebära nya problem. Men han spelar ner betydelsen av MP:s nej.

– I en regering har du tusentals och åter tusentals frågor som hanteras. Jag är säker på att vi kommer att lösa det här också, säger Stefan Löfven.

Han betonar att frågorna kommer att diskuteras vidare i regeringens fortsatta beredning av lagförslagen, när lagrådsremisser och propositioner ska tas fram.

Budgetkaos kan vänta

Ett annat problem för Stefan Löfven är att han inte har säkrat stöd för regeringens budget i höst. Blir regeringen nedröstad har Löfven sagt att han avgår – därmed kan det bli en ny regeringskris framåt advent.

– Om budgeten faller har vi dessvärre ett besvärligt läge, säger Löfven.

– Det är upp till regeringen att lägga en budget som kan passera riksdagen. Det är ju ingen statshemlighet vilka förslag olika partier har, så jag bedömer att det går.

Centerpartiets nya linje är att inte längre budgetförhandla med regeringen, eftersom man inte vill förhandla med V. Centern ska i stället lägga en egen budget i höst.

– Vi har beslutat oss för att skapa en friare roll för Centerpartiet. Vi kommer därför att gå i konstruktiv opposition. Vi fortsätter inte med det budgetarbete vi har haft med regeringen de senaste åren, säger centerledaren Annie Lööf.

Löfven kan dock komma att behöva både Vänsterns och Centerns ja-röster för sin budget.

C-ledaren Annie Lööf uppger att C kommer att rösta på sin egen budgetmotion. Men när den har fallit och det blir en eventuell slutvotering mellan regeringens budget och en budgetmotion från M och KD, så ger Lööf Löfven en öppning.

– Vill regeringen få gehör för sin budget under hösten så måste den ha ett bra politiskt innehåll och inte vara förhandlad med Vänsterpartiet, säger hon.

Ingen önskedröm

Andreas Norlén får frågan om varför han släpper fram Löfven, trots oklarheter kring MP:s nej och budgetstödet.

– Vad gäller budgeten så är det så klart ingen önskedröm att lägga fram en statsministerkandidat som inte har helt säkert stöd för sin budget. Samtidigt ser jag inte att jag skulle kunna agera på ett annat sätt, säger Norlén.

– Vad gäller Miljöpartiet har jag haft sms-kontakt med språkrören och fått ett tydligt besked att de fortsatt kommer att rösta grönt för Stefan Löfven på onsdag.

Annie Lööf uppfattar det som att hela den rödgröna regeringen står bakom den uppgörelse som C har med Stefan Löfven.

– Vi hade i går eftermiddag ett utkast till överenskommelse som ska förankras i respektive parti, säger hon.

DAILY Regeringskrisen – en mandatrysare

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln