Efter rasismavslöjande – ministern träffade H&M:s ledning

Klädjätten fortsätter vägra intervju med 200 sekunder

Publicerad 2020-11-26

200 sekunder avslöjade rasism och diskriminering på H&M.

Nu har jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) träffat klädjättens ledning – och förklarat hur hon förväntar sig att företag ska agera.

– På mötet var jag tydlig med att alla butiksägare i Sverige har ansvar för att butikspersonalen inte diskriminerar kunderna, säger hon.

200 sekunders granskning av H&M – där anställda och en dold kamera avslöjade rasism – har fått stort genomslag. Hittills har över 60 personer, både kunder och anställda, vittnat om diskriminering.

Klädjätten har fått hård kritik på sin officiella Facebook-sida, med hundratals negativa kommentarer.

Nu har regeringen genom jämställdhetsminister Åsa Lindhagen träffat företagets ledning.

– På mötet var jag tydlig med att alla butiksägare i Sverige har ansvar för att butikspersonalen inte diskriminerar kunderna. Jag berättade vidare på vilket sätt regeringen arbetar mot rasism och diskriminering. Jag förväntar mig att varje företag som får indikationer på att det förekommer diskriminering och rasism inom företaget går till botten med det, säger hon.

H&M:s vd Helena Helmersson vägrar intervju.

Fortsätter vägra intervju

H&M och deras vd Helena Helmersson har under sju veckor vägrat ställa upp på en intervju med 200 sekunder – och trots flera förfrågningar ville företaget inte titta på programmet före publicering.

Efter mötet med jämställdhetsministern under onsdagen ville klädjätten inte heller ställa upp på en intervju.

I stället lämnar företaget en skriftlig kommentar:

”Vi hade en bra dialog och är överens om att rasism är ett samhällsproblem som måste tas på största allvar. Alla behöver ta sitt ansvar – näringsliv, politiker och enskilda individer – och arbeta tillsammans för att motverka rasism och diskriminering i Sverige.

”Vi kommer fortsätta vårt interna arbete, exempelvis genom att utbilda vår personal. Rasism och diskriminering hör varken hemma på H&M eller i övriga samhället”.

Regeringsbeslut

I dag ska regeringen fatta ett nytt beslut kring arbetet mot rasism – som bland annat handlar om att människor ska få samma bemötande från myndigheter.

– Rasismen i vårt samhälle är något som får oerhört negativa konsekvenser för de som drabbas och för samhället som helhet. Vi måste bekämpa rasismen och det uppdrag som vi nu lämnar till Forum för levande historia kommer att vara en viktig pusselbit i det arbetet, säger Lindhagen.
Hon fortsätter:
– Nu kommer vi att få en samlad bild av vilken kunskap som finns om människors erfarenheter av rasism i kontakter med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter. Det är ett viktigt steg. Vi vill säkerställa ett likvärdigt och rättssäkert bemötande.

 

Jobbar du i butik och har något att berätta? Eller har du själv blivit utsatt? Har du tips på något annat vi borde granska? Hör av dig till oss, självklart kan du vara anonym. Mejla tipsa200sek@aftonbladet.se eller använd vår krypterade Tipsa-tjänst.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mattias Sandberg synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!