Johnson född katolik – gift för tredje gången

Publicerad 2021-06-03

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tillsammans med sin fru Carrie Symonds.

Congrats, Boris Johnson!

Men gift en tredje gång, trots att han är katolik?

Nu har britterna fått svar på sin premiärministers äktenskapsmysterium.

På bröllopsbilderna ser Boris Johnson avslappnad ut bredvid sin barfotabrud Carrie Symonds. Men hur var ceremonin ens möjlig?

Frågan hur den Storbritanniens ledare kunde gifta sig katolskt - och i självaste Westminster Cathedral - har varit en svår nöt att knäcka för både folket och de inblandade kyrkliga representanterna.

Komplicerad procedur

Boris Johnson är nämligen född katolik och har varit gift två gånger tidigare vilket borde ha diskvalificerat honom från tredje gången gillt. Katolska kyrkan accepterar inte skilsmässor, synen är att äktenskapet ska gälla för livet.

Däremot kan man få sitt äktenskap annullerat men proceduren är komplicerat och tidsödande och måste gå direkt via Vatikanen. Några av kriterierna är att äktenskapet i fråga inte varit frivilligt eller att bägge parter inte varit överens om att bli ett.

Prinsessan Caroline av Monaco fick äktenskapet med Philippe Junot annullerat.

Premiärministerns första äktenskap, med Allegra Mosyn-Owen, varade förvisso bara i sex år men hans andra, med Marina Wheeler, i hela 27 år.
Ändå har katolska kyrkan nu förklarat att de två första äktenskapen inte var katolska och därmed, enligt katolska mått, inte giltiga.

Prinsessan Caroline gift två gånger

Kanske hade Boris Johnson sneglat på prinsessan Caroline av Monaco som 1978 gifte sig med fransmannen Philippe Junot.
Det glamourösa paret skilde sig borgerligt två år senare och strax därefter lämnade prinsessan in en ansökan om att få äktenskapet annullerat vilket hon fick 1992. Under den långa väntan gifte hon sig dock med sin andra man, italienaren Stefano Casiraghi.

Påven Franciskus meddelade 2014 att han skulle undersöka möjligheterna att förenkla för katoliker att separera utan att rasera det katolska äktenskapets principer.