Misstänkt för kyrkovåldtäkterna: ”Förefaller oberörd”

Uppdaterad 2020-09-15 | Publicerad 2020-09-14

En av de ungdomar som misstänks för misshandel och våldtäkter vid en kyrkogård har genomgått en personutredning.

Han berättar där att han var kraftigt drogpåverkad.

Han ”förefaller oberörd avseende aktuella brottsmisstankar”, framgår det i yttrandet som nu lämnats till tingsrätten.

Redan i tidiga tonåren utvecklade den idag 18-årige unge mannen ett kriminellt livsmönster. Han såg upp till personer med ”ett utvecklat våldskapital”, framgår det av utredningen som genomförts av Frivården.

Han var omhändertagen enligt LVU från tolv års ålder fram till dess han fyllde 16. Orsaken var ”normbrytande och utagerande beteende”. Han bodde i sammanlagt sex olika familjehem.

Två pojkar hölls fångna på en kyrkogård i Solna.

”Var ofta i slagsmål”

I skolan var han ofta i slagsmål, han hade lätt för att brusa upp. Han beskriver sig själv som impulsiv med mycket frustration. Därför kände han sig utanför, både i skolan och i övrigt. Det ledde till att han drogs till likasinnade personer.

Vid elva års ålder fick han en ADHD-diagnos, fick medicin men uppger att han mådde sämre av den. Istället började han dricka alkohol - vid tolv års ålder - och använda kokain.

Men han tog även även cannabis, benzodiazepiner och amfetamin och utvecklade ett blandmissbruk.

Han har aldrig efterfrågat någon vård eller behandling för missbruket men det gör han nu.

Pojkarna ska ha hittats avklädda. Två män är nu häktade misstänkta för en rad grova brott.

”Tycks oberörd”

Han misstänks tillsammans med en tre år äldre kamrat för människorov, grov misshandel, grovt rån och misshandel. Offer var två tonårspojkar som var i de unga förövarnas våld vid Norra begravningsplatsen, Solna i över tio timmar. De grova övergreppen ska även ha innefattat att de grävdes ner i en grop.

De två pojkarna tycks ha valts ut helt slumpmässigt. Enligt uppgift inleddes det hela när pojkarna tackade nej till att köpa knark vid 23-tiden en lördagskväll i slutet av augusti. Strax före klockan 9 på söndagsmorgonen upptäckte en förbipasserande vad som var på gång och larmade polisen. De två unga männen kunde därpå gripas. De nekar till brott.

Vid tidpunkten var 18-åringen kraftigt påverkad av alkohol och narkotika, uppger han i personutredningen.

– Han uppfattas inte som ångerfull i samtalet men förklarar sakligt att han skulle vara ångerfull om han begått de brott han misstänks för, skriver utredaren och fortsätter:

– Han förefaller oberörd avseende aktuella brottsmisstankar.

Polisen arbetar på platsen.

”Ej mottaglig för vård”

18-åringen har åkt fast för brott två gånger tidigare, dels åkt på en ogiltig biljett och dels försök till stöld som ledde till ungdomsvård.

Utredningen nu visar att socialtjänsten haft kontakt med honom under längre tid. Han har varit föremål för insatser vid flera tillfällen.

– Han har avböjt stöd eller ej varit mottaglig för vården, uppger socialtjänsten för Frivården.

Socialtjänsten uppger att de haft mycket svår att bedöma 18-åringens behov men uppger att ett samarbete med psykiatrin är av vikt.

– Hans psykiska ohälsa är överordnad hans missbruksproblematik.

Tekniker arbetar vid kyrkogården i Solna.