Vänsterpartiet sms:ade KD om stöd – fick nobben

Publicerad 2021-06-17

Stefan Löfvens 48-timmars tidsfrist har nu gått ut.

Vänsterpartiet kontaktade i går eftermiddag delar av högeroppositionen för att säkra stöd – men Kristdemokraterna gav dem nobben.

– Det finns inget att diskutera i det här läget. Hon får lösa det här med Löfven eller Åkesson, säger en KD-källa.

Under en presskonferens i tisdags gav Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar Stefan Löfven ett ultimatum. Dra tillbaka förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion (marknadshyror, som V kallar det) eller bjud in Hyresgästföreningen till nya förhandlingar.

Klockan 10 i dag gick Löfvens tidsfrist ut. Om han säger nej till ultimatumet hotar V att fälla honom i en misstroendeomröstning. Men för att väcka misstroende behöver partiet ytterligare stöd i riksdagen.

I går eftermiddag tog Vänsterpartiet enligt uppgifter till Aftonbladet via sms kontakt med Kristdemokraterna för att säkra stöd. Men KD är inte intresserade av att hjälpa V. Huvudanledningen är att man inte tror att Nooshi Dadgostar menar allvar med sitt hot. KD delar heller inte V:s uppfattning i frågan om marknadshyror.

– Om det blir en misstroendeomröstning kommer vi rösta rött. Men vi tror att hon bluffar, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har M, KD och SD kontakt med varandra i frågan. V-ledaren Nooshi Dadgostar hade också kontakt med M och KD en halvtimma före tisdagens presskonferens. Den kontakten ska enligt källor främst ha syftat till att informera partierna om vad som skulle sägas på presskonferensen.

I tisdags sa KD-ledaren Ebba Busch att V borde söka SD:s stöd för att väcka misstroende. Nooshi Dadgostar (V) har dock gjort klart att hon inte tänker söka Sverigedemokraternas stöd.

Aftonbladet har sökt Moderaterna. Vänsterpartiet har kallat till pressträff klockan 11.

Justitieminister Morgan Johansson skriver i en kommentar till TT att regeringen kommer bjuda in Hyresgästföringen. ”Utredning har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen.”