Körkortsutbildare får tillstånd indraget

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-02-09

Ett företag som utbildar körkortselever har fått tillståndet indraget för att bedriva utbildning för den så kallade risktvåan, där halkkörning ingår. Arkivbild.

Transportstyrelsen drar in tillståndet omedelbart för ett företag att hålla undervisning i det som kallas risktvåan för den som tar körkort. Bristerna är mycket allvarliga, enligt myndigheten.

Enligt Transportstyrelsen har elever som gått risktvåan, som innehåller körning på halkbana, inte fått den utbildning som de har rätt till. Transportstyrelsen har noterat att de tider som redovisats för utbildningen har varit för korta för att det ska finnas tid att hinna med alla delar av utbildningen.

Företaget har inte följt undervisningsplanen. En lärare var inte behörig och två andra var inte anmälda som lärare hos myndigheten.

Företaget, som ligger i Stockholms län, har fått möjlighet att yttra sig inför beslutet. Utbildningen har inte skett i strid med utbildningsplanen, enligt företaget. Och det är en missuppfattning att riskutbildningen bara varit två timmar istället för tre, som reglerna säger.

Beslutet att dra in tillståndet kan överklagas.

Följ ämnen i artikeln