Cecilia Gralde om känslorna i Aktuellt: ”Ingen maskin”

Debatt om skakvåld mot barn

Uppdaterad 2021-02-26 | Publicerad 2021-02-25

Veckans avsnitt av ”Uppdrag granskning” handlar om skakvåld mot barn.

Reportaget togs upp i ”Aktuellt” på onsdagen och programledaren Cecilia Gralde blev märkbart tagen.

– Jag tycker att man kan visa känslor i tv, det visar att man inte är en maskin, säger hon.

I veckans avsnitt av SVT:s ”Uppdrag granskning” får tittarna tal del av småbarnsföräldrarna Jennifers och Simons historia när de sökte läkarvård för sin nio månader gamla son Theo. Det slutade med att de själva blev misstänkta för att ha orsakat skadorna som bland annat bestod av en skallskada och en blödning i huvudet, och det genom så kallat skakvåld. Både sonen Theo och hans äldre bror omhändertogs omedelbart och det dröjde sex veckor innan misstankarna avskrevs och familjen återförenades.

Diagnosen ”shaken baby syndrome” har lett till en konflikt som splittrar läkarkåren då Högsta domstolen och SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, underkänner vetenskapen bakom diagnosen.

I onsdagens ”Aktuellt” togs reportaget från ”Uppdrag granskning” upp. Niels Lynøe, utredare i SBU, och Lena Hellström-Westas, ordförande i Svenska barnläkarföreningen, möttes där i en debatt.

Under diskussionen blev programledaren Cecilia Gralde, 49, stundtals påtagligt rörd och blank om ögonen.

I Aktuellt hölls en debatt om skakvåld mellan SBU och Svenska Barnläkarföreningen.

Hur går tankarna efter gårdagens sändning?

– Det som Theo och hans föräldrar har råkat ut för är en riktig mardröm, säger Cecilia Gralde.

– Det värsta är att de inte är ensamma. ”Uppdrag granskning” har hittat ett tiotal nästan identiska fall de senaste åren där vissa har fråntagits sina barn under månader. Jag har stor förståelse för att läkare måsta agera om de misstänker barnmisshandel, men då måste det finnas vetenskaplig grund och nu är det vetenskapliga underlaget undermåligt. Så kan det inte vara. En tvist inom vetenskapen kan inte få sådana här konsekvenser för barn.

Cecilia Gralde blev märkbart berörd när frågan skakvåld togs upp i Aktuellt.

Du blev berörd?

– Absolut, jag blev oerhört berörd. Men jag tror att alla som såg inslaget blev berörda och kände starkt. Har man själv barn kan man nog verkligen leva sig in i situationen. Att komma till sjukhuset och vara orolig för sitt barn och så blir man misstänkliggjord… Det måste vara helt fruktansvärt.

– Det som också väckte känslor för mig i går var att Barnläkarföreningen och SBU inte har kunnat prata med varandra tidigare, det har varit en otroligt infekterad tvist och de träffades för första gången i går i vår studio. De började prata om att de måste hitta en lösning, de kom överens att de ska försöka föra samtal och det har hittills inte gått. Nu kanske det händer något och det vore häftigt.

Är det svårt att agera professionellt och inte låta känslorna ta överhanden under sådana här gripande omständigheter?

– Jag tycker att man kan visa känslor i tv, det visar att man inte är en maskin. Tittarna blir berörda och jag blir berörd och det är inget problem om det framgår.

Cecilia Gralde berättar att hon fått uppskattning av såväl tittare som kollegor efter sändningen.

– Jag har fått mejl från tittare som verkligen uppskattade debatten och det sättet som jag ledde den på. Men jag har också fått synpunkter på att jag var för hård, och avbröt. Men det viktigaste för mig är att intervjun kan komma att göra skillnad för familjer och barn.