Europasossar fick klara sig utan Löfven

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-06-26

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till riksdagen och omröstningen där SD, V, KD och M uttalade misstroende mot honom i måndags. Under midsommarhelgen arbetar han för att hitta en väg ut ur krisen. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppges jobba på för att hitta en väg framåt efter riksdagens fällning av honom.

På midsommardagen ställde han in sin medverkan på de europeiska socialdemokraternas konferens i Berlin.

Löfven skulle delta via länk i en programpunkt om vägval och kurs för socialdemokratin i EU och övriga Europa, tillsammans med partikollegan Olaf Scholz, som också är Tysklands finansminister och vice förbundskansler.

Men Löfven drog sig ur. Enligt pressekreteraren Mikael Lindström jobbade han med annat på midsommardagen.

I samband med att statsministern lämnade EU-toppmötet i Bryssel på midsommarafton sade EU-minister Hans Dahlgren (S) att hans chef skulle ägna varje vaken timme de närmsta dagarna åt att försöka hitta en väg ut ur den politiska krisen han och regeringen råkat i.

Två val

Lindström meddelar också, per sms, att det inte finns någon ny information att ge om försöken att hitta en lösning på krisen.

Löfven har tid fram till midnatt på måndag att bestämma sig för om han ska utlysa extraval eller gå till riksdagens talman Andreas Norlén och be om att bli entledigad från sin post.

Väljer han att begära att få avgå är det upp till talmannen att försöka hitta en ny statsministerkandidat eller be Löfven försöka igen efter nya talmansrundor.

Press på L

Inför midsommarhelgen satte Löfven, hans ministrar och Socialdemokraterna hård press på Liberalerna för att de ska återvända till januarisamarbetet. Löfven fick hjälp av Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf med att sätta den pressen.

Från andra hållet satte Moderaterna och Kristdemokraterna tryck på Centern om att det självklara C-valet nu borde vara att bryta med Löfven och Miljöpartiet i regeringen och vända åter till borgerligheten.

ANNONS