Hotar med storstrejk på äldreboenden

Publicerad 2021-01-05

55 000 anställda inom vård och omsorg kan gå ut i strejk om tio dagar.

Det meddelar nu fackförbundet Kommunal.

– Vi tvingas göra det här nu, säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal.

Mitt under pandemin varslar nu fackförbundet Kommunal om strejk för 55 000 anställda inom privat vård och omsorg.

Detta efter att förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna strandat. Kommer parterna inte överens innan den 15 januari läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet, enligt Kommunal.

Det berör bland annat undersköterskor, vårdbiträden och måltidspersonal.

– Det har varit konstruktiva förhandlingar men igår insåg vi att de inte tänker gå med på det vi begär och vi kräver inget mer än det som offentligt anställda redan har, säger Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal.

Som ett andra steg hotar Kommunal med att lägga ned arbetet på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler. Det gäller runt om i hela Sverige från den 22 januari.

Facket vill ha lika stora löneökningar som man fick igenom med de offentliga vårdgivarna i höstas.

– Jag är förvånad över att de vinstdrivande företagen mitt under brinnande pandemi, agerar på det här sättet. Jag trodde faktiskt inte att de skulle gå emot att ge sina anställda det som alla andra redan har fått, men de har inte den skammen i kroppen. De väljer att lägga sina pengar på annat, säger han.

Baudin: ”Oerhört provocerande”

– Sedan corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, säger att han är provocerad.

Vårdföretagarna svarar å sin sida att de gärna fortsatt med förhandlingarna.

– Jag beklagar att Kommunal valt att avsluta våra förhandlingar och istället varsla om konflikt. Vi upplever att vi hade en bra dialog i förhandlingsrummet och hade gärna fortsatt för att komma till en lösning, säger Per Östlund, förhandlingsansvarig på Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

Ska analysera effekterna

Huvudfrågan enligt arbetsgivarna är att hitta finansiering för den extrasatsning på yrkesutbildade som Kommunal föreslagit. Anjte Dedering, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, säger att man inte motsätter sig en extrasatsning – men att ”kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om”.

– Vi håller oss till den svenska modellen och vill teckna avtal inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans.

Vårdföretagarna uppger att de nu ska ”analysera effekterna av en eventuellt utbruten konflikt”.

– Det här är historisk strejk, vi kommer trots allt att lägga ner verksamheten helt på flera äldreboenden. Men vi kommer se till att kommunerna får ta över nu. De äldre ska inte drabbas, säger Tobias Baudin.