Varningen: Svensk immunitet kan dröja till september

Storbritannien och USA kommit längre med vaccinationerna

Publicerad 2021-01-02

Sverige ligger efter andra länder med vaccinationer och kommer inte att nå en flockimmunitet förrän i september.

Det visar en analys som Svenska Dagbladet tagit del av.

– Jag är övertygad om att alla svenskar erbjudits vaccin innan midsommar, säger svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Vaccinationerna mot covid-19 har inletts runtom i världen. Hittills har uppemot tre miljoner amerikaner, över 900 000 britter och omkring 800 000 israeler fått en spruta mot covid-19. Men i EU har vaccinationskampanjerna gått långsammare.

Enligt data från analysföretaget Airfinity som Svd tagit del av ligger EU – och Sverige – efter med flera månader. Medan USA kan ha vaccinerat tillräckligt många för att nå flockimmunitet redan i sommar, väntas EU-länderna nå dit först i september.

– Det handlar om såväl vilka vaccin som köpts in, som var de produceras och hur snabbt olika länder kan få dem. USA har två tredjedelar av både Pfizers och Modernas produktion och har köpt betydligt fler doser per capita än vad EU får. EU har köpt in för få doser av de vaccin som nu rullas ut, säger Rasmus Bech Hansen, vd och grundare av Airfinity, till Svd.

Richard Bergström är skeptisk till analysen.

Tycker att Sverige varit passivt

EU har enligt Bech Hansen varit bra på att förhandla ner priser på vaccindoserna, men många länder, bland dem Sverige, har varit för passiva och väntat in EU:s avtal i stället för att förhandla fram avtal åt sig själva.

– Tyskland och Ungern har nu gjort egna överenskommelser med vaccinbolag. Det är märkligt att regeringarna i Sverige och Danmark, som bägge har starka life science-industrier, inte pushat och stött egen vaccinutveckling och tillverkning, säger Rasmus Bech Hansen till Svd.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, håller inte alls med. Enligt honom ligger beräkningarna i underkant.

– EU har varit mer återhållsamma än andra med att rapportera vilka volymer vi har och när de levereras medan andra länder har valt att vara med optimistiska, så de saknar information som leder till fel slutsatser, säger han till Aftonbladet.

Dröjde med godkännande

EU-länderna kom igång med sina vaccinationer några veckor efter USA och Storbritannien, då man tog längre tid på sig att godkänna Pfizers vaccin.

– Ja, för vi ville inte ta till ett nödgodkännande. Det måste finnas en tilltro till processen, för det är ingen idé att ha ett vaccin om ingen vill vaccinera sig, säger Richard Bergström.

98 000 doser av vaccin från Pfizer/Biontech har hittills taggits emot i Sverige.

Sverige har i dag avtal om vaccin från fem olika tillverkare, samtliga genom EU. Bergström tror att det hade blivit svårt att förhandla fram egna avtal med tillverkarna. Han påpekar också att man genom EU har snabbat på vaccinproduktionen genom att gå in med pengar i Pfizers nya vaccinfabrik i Tyskland.

– Branschen har också uppmanat medlemsländerna att gå ihop i grupper och förhandla med tillverkarna. För små EU-länder hade det varit otroligt svårt att få till avtalen.

Nytt vaccin kan godkännas på måndag

Hur många som har vaccinerats i Sverige hittills vet han inte. Men vi har tagit emot 98 000 doser från Pfizer/Biontech och kommer att få mellan 80 000 och 90  00 doser per vecka under årets första två månader för att sedan gå upp till 200 000 doser per vecka i mars.

På måndag väntas Modernas vaccin godkännas vilket kommer att öka takten på vaccinationerna ytterligare. I slutet av januari väntas Astra Zenecas vaccin godkännas och i april kommer ytterligare två: Johnson and Johnson och Curevac.

– Jag kan inte säga när vi når flockimmunitet, det får du fråga epidemiologier om. Men jag är övertygad om att hela Sveriges befolkning kommer att ha erbjudits vaccin innan midsommar, säger Richard Bergström.