Reseavrådan förlängs: "Räkna inte med påskresa"

Marc Skogelin/TT

Alice Nordevik/TT

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2021-01-26

Avrådan för resor utanför EU förlängs, meddelar utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff.

UD förlänger avrådan för resor till länder utanför EU, meddelar utrikesminister Ann Linde (S).

– Vi gör bedömningen att det kommer att pågå en osäkerhet flera månader globalt, säger hon på en pressträff.

Avrådan för icke nödvändiga resor utanför EU/EES och Schengen förlängs till den 15 april.

– Detta innebär att det täcker både kommande sportlov och påskhelgen, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff.

Regeringens bedömning är att det osäkra läget i världen består under de kommande månaderna, berättar Linde. Därmed förlängs avrådan redan nu.

– Vi strävar efter förutsägbarhet och tydlighet, säger Ann Linde.

Osäkert läge

Anledningen till beslutet är att den fortsatta spridningen av coronaviruset påverkar förutsättningarna för det internationella resandet.

Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till pandemin och dess konsekvenser, bedömer regeringen.

– Vi gör bedömningen att det kommer att pågå en osäkerhet flera månader globalt. Det är en helhetsbedömning som handlar om hur situationen på resmålen kommer att se ut. Därför är vi tydliga med att det gäller icke nödvändiga resor, säger Ann Linde.

– Räkna inte med att kunna genomföra påskresor globalt.

Som icke nödvändiga resor räknas besök och semester, däremot inte arbetsresor.

– Men man ska vara medveten om att det också är stora svårigheter om man gör bedömningen att man måste genomföra en arbetsresa, säger Ann Linde.

Måste man göra en nödvändig resa gäller det att läsa på, följa händelseutvecklingen och framför allt planera så att man kan ta sig hem igen.

– Vi gör bedömningen att införande av restriktioner, utegångsförbud och karantänsbestämmelser kan ske mycket fort.

Samtidigt är det "på inget sätt riskfritt" att resa inom EU heller – trots att det inte avråds från sådana resor, poängterar Linde.

Inte läge för resa

– Läget nu är inte sådant att man ska resa. Samtidigt gör vi helhetsbedömningen att det går att ta sig hem från EU, säger hon.

Det är detta, att det går att ta sig hem, som gör att UD ändå inte avråder från resor inom EU. Men signalen är tydlig – vi bör inte ge oss ut nu, eftersom ovissheten är så stor.

Hon poängterar att den som trots läget ändå bestämmer sig för att resa inom EU har ett stort eget ansvar. Man kan inte räkna med hjälp att exempelvis ta sig hem om det skulle bli problem, enligt Ann Linde.

– Som jag ser det så måste man verkligen tänka över om det är nödvändigt. Tre saker är viktiga, man ska informera sig om vad som gäller på resmålet, man ska följa reglerna och man måste ha en plan för att ta sig hem. Det är ett stort eget ansvar.

Frågan är när hon tror att det kommer att gå att resa igen.

– Vi får förbereda oss på en lång tid innan allt är normalt igen. Det här tar längre tid än vi trott, säger Ann Linde.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS