20 personer döms i knarkhärva

Amanda Hällsten

Publicerad 2021-02-03

Polisen slog till mot knarkligan de kallade ”Organisationen”.

Nu döms 20 personer i härvan, men den person som pekades ut som ligaledaren frias från åtal om människohandel.

– Vi är inte helt nöjda med domen. Tingsrätten har gjort en annan bedömning än vad vi gjorde, säger Lars Ågren, kammaråklagare i fallet.

20 personer dömdes i dag för inblandning i en stor narkotikahärva i Vårberg i södra Stockholm. Enligt åtalet var tolv av personerna medlemmar i den knarkliga som i polisens förundersökning fick namnet ”Organisationen”. Men ligans ledare, en 27-årig man, frias från åtal om människohandel.

– Vi är inte helt nöjda med domen, tingsrätten har gjort en annan bedömning än vi gjorde. Delar av narkotikabrottet har också ogillats. Men flera av dem döms ändå, säger Lars Ågren, kammaråklagare i fallet.

Fångades på kamera

Det var i november 2019 som polisen satte igång en stor operation i södra Stockholm. Målet var att sätta dit knarkligan ”Organisationen” som misstänktes för omfattande knarkhandel i stora delar av södra Stockholm.

Ett långt spanings- och underrättelsearbete ledde spåren till ett hyreshus i Vårberg. Polisen monterade upp ett flertal övervakningskameror och följde knarkhandeln i realtid. Efter två och en halv månad kunde ligan gripas i februari 2020.

Stort åtal

Tolv personer i ligan åtalades för narkotikahandel. Enligt åtalet hade Organisationen hanterat 7,1 kilo cannabis, 132 gram kokain och 226 tabletter MDMA och gjort 114 knarkaffärer under perioden som polisen övervakade dem.

Den 27-årige ligaledaren misstänktes även för människosmuggling. Enligt åklagarsidan hade han rekryterar två 17-åriga pojkar som knarkkurirer.

Övervakningsfilmerna var den en stor del av bevisningsmaterialet som användes i rätten och som ledde till dagens dom, men enligt åklagarsidan räckte det inte hela vägen.

– Det handlar mycket om bevisvärdering. Det är oerhört höga beviskrav, säger Lars Ågren.

Döms till fängelse

Sju av personerna döms för grovt narkotikabrott för knarkförsäljningen i Vårberg. Enligt domen hade personerna tillsammans i en gemensam brottsplan sålt knark i framför allt Vårberg. De andra personerna döms för narkotikabrott.

För de inblandade rör det sig om fängelsestraff på ett år och två år och tio månader.

De dömdas unga ålder har spelat in när det kommer till längden på straffen, enligt tingsrättens dom.

Frias från människohandel

Ligans ledargestalt frias från åtalet om människohandel.

– Utredningen visar inte att den tilltalade har rekryterat de båda ungdomarna till narkotikaförsäljning. Enbart den omständigheten att den tilltalade har haft några enstaka telefonsamtal i narkotikarelaterade frågor med dem är inte tillräckligt för att det ska anses utrett att denne också rekryterat ungdomarna, säger rättens ordförande Sara Rosén, enligt ett pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

Enligt åklagare Lars Ågren kan det bli aktuellt att överklaga domen.

– Vi får läsa tingsrättens dom först. Efter det tar vi ställning om vi kommer överklaga domen eller inte, säger han.

Följ ämnen i artikeln