Ett 50-tal smittade på skola i Mönsterås

TT

Publicerad 2021-03-02

En skola i Mönsterås har drabbats av ett stort coronautbrott. Genrebild.

En skola i Mönsterås hålls stängd efter ett stort smittoutbrott. Nästan en tredjedel av personalen har insjuknat i covid-19 under de senaste två veckorna och samtidigt har en tiondel av skolans låg- och mellanstadieelever konstaterats smittade.

– Vi får in uppgifter om nya smittade dagligen, säger Anders Sjöstedt, skolchef i Mönsterås, till TT.

Totalt handlar det ett 30-tal elever och ett 20-tal anställda, rapporterar Barometern.

Redan fredagen den 19 februari fattades beslut om skolstängning, vilket fick till följd att skolan och fritidshem hölls stängt under sportlovet förra veckan. Enligt tidigare beslut skulle skolan öppnas igen på torsdag denna vecka, men det kan komma att omprövas, enligt skolchefen, som har tät dialog med smittskyddsläkare.

Distansundervisning bedöms inte vara aktuellt, eftersom det handlar om låg- och mellanstadiebarn.

– Det är inte bara smittan att ta hand om. Det är klart att folk blir oroliga när det sker en så här snabb smittspridning, säger Anders Sjöstedt.

Det är fortfarande oklart om det är en ovanligt smittsam virusvariant som drabbat skolan, men analys pågår. Han hoppas att invånarna i Mönsterås ska inse allvaret och ta sitt ansvar för att smittspridningen ska hejdas, för det är uppenbart att det inte bara är skolan smittspridningen sker, menar han. Samtidigt uppmanar han alla vårdnadshavare att rapportera in om deras barn har konstaterad smitta.

– Skolan är en så samhällsviktig institution. Den behöver vara öppen för att det övriga samhället ska fungera, men å andra sidan måste vi väga detta mot personalens och elevernas arbetsmiljö.