Ingen vårvärme att vänta på många dagar

SMHI varnar för snöfall

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Gillar du vår och värme?

Se då till att inte kika ut genom fönstren i morgon bitti.

– Det kan nog hända att man får lite vinterkänsla då, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen, brukar det skrålas av studenter i Lund. Men i år tycks sången inte ha hörsammats av vädergudarna. Starten på månaden har varit betydligt kallare än normalt.

Och värre blir det.

– Vårvärmen får vi vänta på ett tag till. Det kommer att vara lägre temperaturer de kommande tio dagarna. Vi ser inget genomslag för våren den närmsta veckan, säger Henrik Reimer.

Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

Blötsnösmocka på morgonen

Under tisdagskvällen och onsdagen drar det in ett lågtryck över södra och mellersta Sverige. Värst väntas det bli i södra Dalarna, Värmland, Västmanland, Gästrikland och Uppland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i bland annat Gävleborg och Västmanland.

– Det kan falla någon centimeter blötsnö, främst i östra Svealand. Det kommer nog kännas som ett bakslag om man kollar ut genom fönstret i morgon bitti, säger Henrik Reimer. 

För Norrlands del väntas vädret domineras av växlande molnighet på dagarna och en hel del snöbyar och regnskurar. Men kvällarna kan förhoppningsvis bjuda på lite sol.

Veckan ger temperaturer på som mest 6-11 grader i söder och 1-7 plusgrader i norr, flera grader lägre än medeltemperatur.

– Det blir kyliga nätter och morgnar, men temperaturen kommer upp runt tiogradersstrecket i södra och mellersta Sverige, lägre plustemperaturer i norr. Har man växter utomhus måste man ta in dem på kvällen, för det blir minusgrader på flera håll i landet under nätterna, säger Henrik Reimer.

Foto: Johan Nilsson/ TT NYHETSBYRÅN
Snöblandat regn i Malmö – i januari.

Finns hopp om våren

Vill man ha vårvärme får man alltså vänta ett tag till. Men även om vårentusiaster riskerar att tappa gnistan finns det tröst att söka, när man bläddrar bakåt i väderböckerna och tittar på tidigare kalla majstarter. 

I fjol var början av maj också kyligare än normalt. Samma sak 2010 och 2014.  Samtliga tre år förbyttes dock den kalla majstarten till behaglig vårvärme under den andra halvan av månaden. Samma sak i år?

– Ja, det kan fortfarande bli en varm avslutning även om det är mer troligt att det blir mer normala majtemperaturer snarare än några rekord, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

LÄS VIDARE

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN