Kina anklagar Pompeo för ”galna” uttalanden

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kinas statliga medier anklagar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att sprida lögner om ursprunget av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Kinas statliga medier anklagar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att sprida lögner om ursprunget av coronaviruset. Arkivbild.

NYHETER

Det statligt kontrollerade kinesiska mediebolaget CCTV anklagar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för "galna och svävande uttalanden" om ursprunget av coronaviruset.

Pompeo påstod att viruset kan komma från ett laboratorium i Kina:

Kinas utspel kom dagen efter det att Pompeo diskuterat virusets ursprung i en intervju med det amerikanska tv-bolaget ABC.

– Det finns betydande bevisning om att det här (virusutbrottet) kommer från det här laboratoriet i Wuhan, sade Pompeo på söndagen utan att presentera något underlag till påståendet. Ursprungsteorin har tidigare lagts fram av bland andra president Donald Trump. USA:s underrättelsetjänster har inte styrkt anklagelserna.

"Dessa felaktiga och oresonabla uttalanden från amerikanska politiker gör att står det klart för allt fler att det inte finns 'bevis'", skriver CCTV i en kommentar med rubriken "Onde Pompeo spyr medvetet ut gift och sprider lögner".

Även Kinas officiella dagstidning skrev en kommentar om Pompeos uttalanden, samt om Vita husets förre chefstrateg Steve Bannon som jämfört spridningen av covid-19 från Kina med kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986. Folkets Dagblad kallar dem för "ett par ljugande clowner".

Världshälsoorganisationen WHO står fast vid att viruset inte är skapat på konstgjord väg.

Publicerad:

LÄS VIDARE