Polisens miss: Skandiamannens mamma bodde vid mordplatsen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vart Olof Palmes mördare tog vägen efter att han sprungit längs David Bagares Gata har varit ett mysterium i 34 år.

Men med Skandiamannen Stig Engström som huvudmisstänkt öppnas upp för en ny flyktväg.

Polisen har aldrig undersökt att Skandiamannens mamma bodde strax intill brottsplatsen vid tidpunkten för mordet.

2016 skrev affärsmannen Lars Larsson, 53, bosatt i Schweiz, boken ”Nationens Fiende”. Där resonerar han kring Skandiamannen som Olof Palmes troliga mördare.

– Jag upptäckte att Skandiamannen gjort en observation av vittnet Lars. För mig var det en tydlig indikation på att han hade en annan roll än den han utger sig för att ha, säger Lars Larsson.

Redan i Stig Engströms första kontakt med polisen vid lunchtid dagen efter mordet berättade han att han tittat inåt barackerna på Tunnelgatan kvällen innan. Där hade han sett ”en man i 20-årsåldern, iklädd mörkblå täckjacka” – det så kallade vittnet Lars.

Vittnet Lars var vid tidpunkten när Engström hördes första gången, klockan 12.20, inte känd genom medias rapportering. Och enligt Lars Larsson är observationen inte rimlig att göra från mordplatsen. Vittnet Lars måste i stället ha setts av någon som sprungit in i gränden just då, exempelvis mördaren.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER
Foto: Emma Larsson
Lars Larsson.

”Måste göra uppgiften offentlig”

– Det är en såpass viktig nyckel till mordgåtan att jag kände att jag måste göra den offentlig, säger Lars Larsson på frågan vad som fick honom att skriva boken och ge ut den på eget förlag.

Fyra år senare skulle Palmegruppen komma till precis samma slutsats som i ”Nationens Fiende”.

Lars Larsson arbetade med sitt manus 2013-2015, bland annat genom att gå igenom alla handlingar som blivit offentliga i samband med åtalet mot Christer Petersson där försvarssidan kallat Stig Engström som vittne.

En händelse bakåt i tiden som stärkt Lars Larsson i sin övertygelse är Granskningskommissionen från 1999.

– Det som fick mig att bli ytterligare intresserad av Skandiamannen var att han överhuvudtaget inte nämns i Granskningskommissionens rapport. Trots att han är förhörd fyra gånger, ja troligen ännu fler. Då borde materialet gjorts tillgängligt för Granskningskommissionen, men i stället har polisen aktivt valt bort det, säger Lars Larsson.

I ljuset av chefsåklagare Krister Peterssons utpekande av Stig Engström som huvudmisstänkt hamnar nu också en mindre känd detalj från boken ”Nationens Fiende” i fokus.

Den gäller flyktvägen.

Foto: JANNE SCHMIDT
Bild från mordplatsen på Sveavägen.

Två personer med handlovsväska?

Åklagare Petersson hävdar att den sista dokumenterade vittnesuppgiften av gärningsmannen görs av vittnet Yvonne på David Bagares Gata. Yvonne ser en man som försöker stoppa ner något i en handlovsväska av samma typ Stig Engström själv bekräftat att han bar under kvällen.

Engström förnekade däremot i alla år att han tagit sig upp för trapporna.

För att att få ihop pusslet utan Stig Engström som den flyende mannen på David Bagares Gata krävs att två olika personer med snudd på identiska handlovsväskor har sprungit på nästan exakt samma ställe nästan exakt samtidigt, menar Lars Larsson.

– Det finns naturligtvis en teoretisk chans, men jag tror inte det. Nånstans får vi ändå röra oss med sannolikheter. För mig framstår det som helt orimligt att det skulle vara någon annan. Jag är personligen övertygad om att det är gärningsmannen hon ser, säger Lars Larsson.

Efter Yvonnes vittnesmål finns en möjlig iakttagelse som görs av polismannen Klas Gedda. Han ser en man i rock och med axelremsväska till vänster in på Regeringsgatan, men när Palmegruppen hörde honom under 2018 var Gedda inte längre lika säker på vad han sett, enligt chefsåklagare Krister Petersson.

Stig Engström, känd som ”Skandiamannen” i media.

Sprang höger i stället?

Redan i sin bok från 2016 lägger Lars Larsson fram teorin att gärningsmannen i stället tar höger på Regeringsgatan, sedan mot Brunnsgatan och vidare i en riktning där Skandiamannen kände folk som bodde.

– Jag har varit noga med att inte ställa upp hypoteser eller ägna mig åt spekulationer, rykten och skvaller i boken. Det finns naturligtvis några undantag. Då gjorde jag det antagandet kring flyktvägen. Var tog han vägen efter David Bagares Gata? Det kan vara på något annat sätt, det vet vi inte, men han hade bekanta i riktningen höger in på Regeringsgatan, säger Lars Larsson.

Faktum är att Skandiamannens mamma bodde ungefär en kilometer från brottsplatsen vid tidpunkten för mordet, på Riddargatan. Något Lars Larsson kom fram till under 2015.

– Jag studerade en del om hans familjeförhållanden och bakgrund, var de bor och hade bott. Inte för att jag trodde det skulle leda till något, men jobbar man med att analysera ett skeende så är mer fakta alltid bättre än mindre fakta, säger Lars Larsson.

”Väljer en väg du är bekant med…”

Att Skandiamannen kan ha promenerat från sin arbetsplats hem till mamman vid ett flertal tillfällen genom åren är ingen otänkbar hypotes, enligt Lars Larsson.

– När du flyr, då flyr du inte in i en mörk gränd som du inte har någon aning om vart den leder. Du väljer förmodligen vägar som är bekanta för dig, säger Lars Larsson.

När Stig Engström återvände till Skandia drygt 20 minuter efter mordet var han chockad och skakad, enligt vakterna.

Kan det vara så att han sprungit till sin mamma och lämnat ett eventuellt vapen för att sedan återvända till Skandia?

– Jag förstår frågan, men kan inte spekulera i det. Vi kommer aldrig få veta det. Man kan ställa upp den hypotesen, det kan man göra, säger Lars Larsson.

Foto: LASSE HEDBERG
Olof Palme 1985.

Polisen aldrig undersökt saken

Enligt vad Aftonbladet har kunnat få fram har Palmeutredarna aldrig undersökt eller intresserat sig för att mamman bodde i närheten.

– Jag har aldrig sett någon indikation på det överhuvudtaget, säger Lars Larsson.

Affärsmannen Lars Larsson tror att blir svårt, för att inte säga omöjligt, att presentera en övertygande teknisk bevisning som kan slå fast att det verkligen var Skandiamannen Stig Engström som mördade statsminister Olof Palme.

– Jag vill uttrycka det så här: det finns väldigt mycket som pekar på att något inte står rätt till. Jag är noga med att påpeka det även i min bok att jag kan inte pekar ut Skandiamannen som den som sköt ner Olof Palme. Men det finns väldigt mycket som tyder på det, och han har en hel del svar att ge. Men eftersom han inte lever kan vi aldrig få svaren på de frågorna.

– Det är är möjligt att det finns fullt naturliga förklaringar på vad han gjorde den kvällen, men jag förstår inte hur vi ska komma vidare i gåtan nu, säger Lars Larsson.

Aftonbladet har sökt Klas Gedda utan framgång.

Både Stig Engström och hans mamman är i dag avlidna.

1 av 6
Ur tidningen Arbetet den 28 februari 1988.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE