Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mads Claus Rasmussen
Statsminister Mette Frederiksen håller presskonferens inför medierna.

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump.

Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

När Trump ska förklara sitt beslut pekar han på den danska statsministerns Mette Frederiksens kommentarer om den föreslagna affären. Hon nekade det hon beskrev som en "absurd" idé.

– Det var inte ett trevligt sätt att göra det på. Hon kunde bara ha sagt "nej, vi gör helst inte det", säger USA:s president, enligt AFP.

Det var olämpligt av Frederiksen, enligt Trump, som kräver mer respekt.

– Hon talar inte med mig, hon talar med USA.

Statsministern beklagar

I en kommentar efter beslutet inför medier i Köpenhamn sade Mette Frederiksen att hon beklagade det inställda besöket men bedyrade att det inte förändrar relationen till USA.

– USA är en av våra allra viktigaste allierade, sade hon.

– Jag hade liksom många andra sett fram emot besöket.

Angående Trumps intresse av att köpa Grönland upprepade hon samma budskap som tidigare.

– Vi har diskuterat en försäljning av Grönland och det har Kim Kielsen (Grönlands regeringschef) avvisat. Och jag är enig med honom.

Kostnader för polisen

Poliser från hela Danmark skulle ha kallats in till Köpenhamn för statsbesöket, men nu avbryter den danska rikspolisen sina förberedelser. Hur mycket pengar polisen har lagt ner på sina förberedelser har rikspolisen ännu ingen uppfattning om, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

"Det är klart att ett presidentbesök av denna karaktär kräver stora förberedelser", uppger rikspolisens nationella beredskapscenter i en skriftlig kommentar.

Presidenten skulle ha besökt Köpenhamn 2–3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

"Baby Trump" i luften ändå

Trots det inställda besöket kommer en planerad demonstration mot Donald Trump att hållas utanför den amerikanska ambassaden den 2 september.

– Vi gör det i solidaritet med grönländarna och vi gör det för att visa att vi är antirasistiska, säger Bwalya Sørensen, talesperson för demonstrationen Stop Trump DK, till sajten A4nu.dk.

Även den inhyrda Baby Trump-ballongen – en nidbild av presidenten, framställd som en jättebebis i blöja – kommer att användas.

– Baby Trump-ballongen är mer relevant än någonsin tidigare. Trump beter sig som ett barn som inte kommer för att han inte får något i utbyte, säger Bwalya Sørensen.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av presidentens inställda besök i Danmark.

PODD: Därför vill Donald Trump köpa Grönland

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om varför Donald Trump vill att USA ska köpa Grönland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: