Två TBE-fall hittills anmälda i Skåne

Publicerad:
I fjol anmäldes 13 TBE-fall i Skåne - högst på 2010-talet.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
I fjol anmäldes 13 TBE-fall i Skåne - högst på 2010-talet.

NYHETER

Den fästingburna sjukdomen TBE har de senaste åren drabbat allt fler.

Innan virusets stora högsäsong har två fall hunnit rapporteras in i Skåne.

Men någon indikation på hur det här TBE-året blir finns inte.

– Det påverkar naturligtvis hur mycket fästingar det är och hur mycket smitta de har, säger Anette Hansson, utredare hos Folkhälsomyndigheten.

Den milda vintern gjorde att fästingsäsongen drog igång redan i februari. Experter har spått att det kan bli ett riktigt fästingår och de senaste åren har också antalet fall av TBE ökat i Sverige.

Enligt Dagens Nyheter har antalet vaccinationer ökat årligen men trots det fortsätter fler och fler att smittas av sjukdomen.

Fjolåret var ett rekordår för TBE i Skåne. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades 13 fall in i regionen, vilket var den högsta siffran under 2010-talet.

32 fall i hela landet

– Anledningen till att det är fler fall är komplext då det beror på så många olika faktorer. En anledning till att det ökar generellt kan jag inte ge svar på utan det beror till exempelvis på klimatet och hur mycket fästingar det är, säger Anette Hansson, utredare hos Folkhälsomyndigheten.

Uppgången har de senaste åren synts i hela landet och i år har hittills 32 fall konstaterats, där några är fall där personerna smittats utomlands.

De flesta TBE-fallen anmäls under perioden juli-september. Då Folkhälsomyndigheten för statistik månadsvis finns det i dagsläget inte några siffror för smittoläget efter juni månad.

”För tidigt att säga någonting”

I Skåne konstaterades två TBE-fall under det första halvåret. Lika många som 2015 och 2017, men i fjol registrerades exempelvis inte något fall förrän i juli.

Att försöka spå om det blir ett år med fler eller färre fall än tidigare är därför svårt.

– Det är för tidigt att säga någonting om det egentligen. Vi har bara hunnit komma en liten bit in i juli, säger Anette Hansson, som också betonar att det inte är säkert att personerna blivit smittade i Skåne utan att man enbart vet att de bor i regionen.

Nästan 400 fall 2017

Tidningen har varit i kontakt med Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för ytterligare kommentarer om fästingåret 2020, men de har inte återkommit.

– Det påverkar naturligtvis hur mycket fästingar det är och hur mycket smitta de har, säger Hansson.

De 32 TBE-fall som konstaterats i år kan jämföras med totalt 358 stycken i fjol och 391 under rekordåret 2017.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE