Efter kyla och regn – snart tar termometern ett glädjeskutt: ”Höjs tio grader”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Busväder i helgen – men snart är sommarvärmen tillbaka.

I nästa vecka kan det bli uppemot 25 grader.

– Det är möjligt att temperaturerna höjs tio grader till nästa helg, säger Jenna Salminen, meteorolog på Foreca.

Julivädret fortsätter att vara svalt, regnigt och växlande under helgen och en bit in på nästa vecka.

– Just nu ligger en kallfront över centrala Europa och det trycker ner den varmaste luften ner i södra Europa. Det är därför som det är lite kallare luft i norr, säger Jenna Salminen, meteorolog på Foreca.

– Temperaturerna på lördag kommer att vara mellan 15 och 17 grader i södra Sverige. I norr kommer det att ligga kring 15 grader och det kommer att komma många regnskurar som drar ner temperaturerna, så det är inte så varmt.

På söndag stiger värmen några grader. I Norrland kan det bli uppemot 19 grader, men med viss risk för åska. Har man tur kan man i landets södra delar kunna njuta av att termometern passerar 20-strecket.

Fortsatt ostadigt

Men det tar ytterligare några dagar innan semestervärmen på riktigt kan komma att skruvas upp i Sverige.

– Vädret kommer att bli fortsatt ostadigt, säger Jenna Salminen.

– Det kommer regn och ett lågtryck från Atlanten, vilket innebär att det kommer att vara molnigare. Mellan molnen kommer det att vara soligt och torrt på sina håll, med varmare temperaturer även om det inte kommer att vara så mycket varmare än i helgen.

Först om en vecka kan sommaren vara tillbaka på riktigt igen – om allt vill sig väl. Mer varm luft är på väg in över landet.

– Det är möjligt att temperaturerna nu kommer att höjas omkring tio grader till nästa helg, säger Jenna Salminen.

Arkivbild.
Foto: Erik Johansen / TT
Arkivbild.

”Kan bli 25 grader”

– Förmodligen så kommer det i slutet på nästa vecka att komma in en mycket varmare luftmassa över Sverige från sydväst, som kommer att ge en 25-gradig värme om vädret samtidigt är torrt och soligt. Men det är möjligt att det fortfarande kommer finnas lite ostadigt och regnigt väder kvar över landet så jag skulle säga att temperaturerna framförallt kommer att ligga på över 20 och på vissa ställen nå 25 grader.

Var har man störst chans till sommarvärme?

– Om man verkligen vill jaga varma temperaturer så kommer de att vara i södra Sverige. Luften kommer från sydväst så det är mest troligt att den kommer dra in över Götaland och Svealand. Temperaturerna kommer att vara lite mildare i norr.

Hotet mot sommarvärmens återkomst är de många lågtryck som just nu ligger över Atlanten. Men just nu ser möjligheterna till strandhäng om en vecka goda ut, enligt prognosen.

– Vilket skulle kunna röra runt lite i grytan och ge oss fler variationer till prognoserna men jag tror att det inte kommer att vara i norra Europa utan att det kommer att bli mer av ett högtryck här, säger Jenna Salminen.

I ett annat scenario hamnar den varma luften från södra Europa i västra Europa – där luften torkas innan den rör sig vidare mot Sverige. Då kan temperaturerna i landet stiga ytterligare.

– I så fall skulle det kunna bli ännu varmare och torrare här, säger Jenna Salminen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN