Malmöbo döms i högskoleprovs-härvan

Publicerad 2019-12-19

En 25-årig man från Malmö döms under onsdagen för osann försäkran. Mannen har med hjälp av teknologisk utrustning fuskat på högskoleprovet.

Arkivbild. Tidigare har Aftonbladet skrivit om hur ”HP-hjälpen” annonserat om sina tjänster. Personen på bilden har i övrigt ingenting med artikeln att göra.

Det var efter ett tillslag mot den så kallade ”HP-hjälpen” som 25-åringens namn dök upp tillsammans med en beställning om ett provresultat på 1,85. För detta ska han ha erbjudit sig att betala runt 80 000 kronor.

Brottet inträffade i oktober 2017. 25-åringen tog då hjälp av ”HP-hjälpen” som hjälper personer att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet. Tingsrätten bedömer det som troligt att mannen ska ha fått hjälpmedel av ”Hp-hjälpen” i form av mobiltelefon, hörsnäcka och mikrofon som inte kunnat upptäckas av provvakter. Mannen ska nämligen ha lämnat väldigt skiljda resultat på de olika provdelarna.

 

Skrev för dåligt

Totalt skrivs fyra delprov. 25-åringen ska ha fått så dåliga resultat på två av dem att tingsrätten bedömer det som troligt att han fått hjälp på de övriga. Det, tillsammans med att han förekommer i ”HP-hjälpens” kundregister, gör att tingsrätten dömer honom till dagsböter. Bötesbeloppet ställs i relation till den dömdes tillgångar och blir därför 2 500 kronor.

Följ ämnen i artikeln