Fåglarna är milda vinterns stora vinnare

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Uppdaterad 2020-01-07 | Publicerad 2020-01-06

Sjöfåglar, som svanar, gynnas av isfritt hav. På bilden syns knölsvanar vid Skeppsbron i Stockholm. Arkivbild.

Fåglarna glider på varma Atlantvindar som håller temperaturerna över nollstrecket.

Mindre lyckligt lottade är vettskrämda sorkar och möss som inte får hjälp av ett skyddande snötäcke.

Varma vindar från sydväst sätter sin prägel på vädret från norr till söder, enligt SMHI. Årets första dagar har bjudit på dagstemperaturer runt 5–6 plusgrader i Götaland och 4–5 plusgrader i norra Norrland, jämfört med det vanliga för årstiden som är nollgradigt i Götaland och Svealand och minusgrader i Norrland.

– Framöver kommer vädret att vara växlande med några kallare dagar men i allmänhet varmare temperaturer än normalt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Fri sikt utan snö

Till vintersportarnas förtret, men fåglarnas stora glädje, lyser snön med sin frånvaro i stora delar av landet.

– Fåglar har lättare att hitta mat på marken om det inte finns någon snö, och särskilt trastar som letar mask har också lättare att hitta mat nere i marken om det inte är tjäle. Dessutom gör de inte av med lika mycket energi när det är varmare, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Den milda vintern är dessutom till glädje för sjöfåglar som inte behöver söka sig lika långt söderut för att få tillgång till isfria hav och sjöar. Landets sorkar och möss är däremot mindre gynnade av plusgraderna som håller snön borta, samtidigt som skyddande växtlighet har vissnat bort.

– Snön utgör ett skydd mot att bli uppäten. Rävar och ugglor kan förvisso ta sorkar genom snö också, men det är mycket lättare om de springer runt på bar mark. Sorkarna och mössen längtar nog efter ett rejält snötäcke, säger Vanhoenacker.

Risk: Färre hasselnötter

Även svampar som växer på ved kan tacka sin lyckliga stjärna för vädret, särskilt gelésvampar och musslingar. Men värmen kan vara förrädisk, särskilt för hassel som riskerar att falla i blom alldeles för tidigt om solen ligger på.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara bra för hasselbuskarna om vädret slår om och blir kallt efter blomningen. Då blir det färre hasselnötter i år, säger Vanhoenacker.

Landets fästingar påverkas dock inte nämnvärt av värmen, eftersom det fortfarande är för kyligt för att de ska börja jaga efter bytesdjur.

– De flesta fästingar ligger i markskiktet och gör inte ett smack så här års. Om det kommer en hund eller en katt och lägger sig på fästingen så kanske den kvicknar till och biter sig fast, men rent generellt är det ingen större aktivitet, säger Vanhoenacker.

ANNONS