Kerstin Weigl chattade om ”Dödade kvinnor”

Publicerad 2020-08-24

I dag berättar vi om Gunilla, vars dotter Jenny sköts ihjäl av sin före detta pojkvän. Hon blev nummer 310 av 315 i Aftonbladets statistik över kvinnor som dödats av någon de älskat sedan år 2000.

Prisbelönta reportern Kerstin Weigl chattade om granskningen ”Dödade kvinnor”.

Här kan du läsa chatten med Kerstin Weigl om granskningen ”Dödade kvinnor”.

  • Kerstin Weigl
    24 aug 2020

    Och nu avslutar jag chatten - för denna gång. Tack för bra frågor med starkt engagemang - som blir uppmuntran för mig att fortsätta granskningen.

  • 24 aug 2020

    Samtidigt tror jag ändå att hårdare längre straff, och tex att man behöver jobba hårt under fängelsetiden för att få mat, och en arbetsinsats som går ut på att bidra med pengar till just brottsoffer bland utsatt kvinnor och barn, kan höja kvinnovärdet och barns värde för vissa typer av män - Att de kanske inte lika benägna att begå grövre brott mot dessa. Höjs straffen, höjs även kvinnors och barns värde i samhället och jämlikheten blir starkare.

    m

    En annan aspekt är att de här farliga männen erbjuds behandling, gruppsamtal mestadels, men som inte verkar fungera. Det nya är att sätta dem i individuell terapi där de förmås att ta ansvar och känna skuld.

    Kerstin Weigl
  • 24 aug 2020

    Hej igen! Stort tack för ditt svar. Jag skrev av misstag fel i mitt inlägg. Jag menade att dömda -inte- blir utvisade om det inte finns "synnerliga skäl". Men jag råkade skriva fel (jag skrev att dömda blir utvisade om det inte finns "synnerliga skäl"). Ber om ursäkt. Mvh

    Anonyma mig

    Ingen fara. Tack för ditt engagerade inlägg!

    Kerstin Weigl
  • 24 aug 2020

    Jag undrar hur vi ska ändra synsättet på våld i nära relationer. Varför ska kvinnor och barn behöva fly och leva med skyddad identitet. Det måste bli lag ändringar att mannen blir den som flyttas på. Polis och socialtjänst måste ta brotten på allvar och ha bättre och nytt synsätt på våld i nära relationer. Det finns även män som utsätts för våld av kvinnor, i deras relation. Flytta förövaren på med fotboja, begränsad rörelse utrymme och inlåst på natten. Synsättet och lagen ska straffa den som utför brott inte flytta dem som utsätts för brott. Lagarna behöver ses över och rättssystemet.

    Pippi Långstrump

    Allt fler tänker som du! I våras gjorde jag en större granskning av kvinnor som lever gömda, och som har satt fart på politiker och forskare. Jag tror vi kan vänta oss konkreta förslag i den vägen, som att utnyttja fotbojan mer.

    Kerstin Weigl
  • 24 aug 2020

    Vilken svensk stad har störst bekymmer med den här typen av våldsbrott?

    Aset

    Flest fall ser vi storstäder, det följer befolkningsmängden kan man säga, och inget län är väl bäst eller sämst... i så fall Gotland. Ingen kvinna på Gotland har under 2000-talet dödats av sin man eller exman.

    Kerstin Weigl

Här hittar du granskningen Dödade kvinnor:

Lyssna på podden ”Dödade kvinnor” här! ⬇️
 
 På Acast  På Spotify

Följ ämnen i artikeln