Många fördömer USA-beslut om Golanhöjderna

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-03-26

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset.

En lång rad länder förkastar beslutet av USA:s president Donald Trump att erkänna Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna.

Såväl allierade som fiender till USA luftar sin kritik.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen och Belgien sitter alla i FN:s säkerhetsråd för närvarande. Ländernas ambassadörer vid säkerhetsrådet klargör att deras länders syn på Golanhöjderna som syriskt territorium inte har förändrats och de luftar oro för att Trumps beslut kan få större konsekvenser.

– Vi lyfter vår starka oro för vidare konsekvenser av att erkänna olaglig annektering och även för de vidare regionala konsekvenserna, säger Belgiens ambassadör Marc Pesteen de Buytswerve med kollegorna från de övriga fyra länderna intill sig.

Det var i måndags som Trump undertecknade ett dekret med beslutet att erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, en strategiskt viktig högslätt som gränsar till Libanon i norr, Syrien i öster, Jordanien i syd och Israel i öster. Det skedde i Vita huset i närvaro av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som var på besök på måndagen.

Tre resolutioner

Golanhöjderna erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967 och annekterades senare tillsammans med östra Jerusalem. Men annekteringen har aldrig erkänts internationellt och tre olika resolutioner från säkerhetsrådet har uppmanat Israel att lämna området.

Också Ryssland, Kina, Indonesien och Sydafrika opponerade sig mot Trumps beslut i samband med säkerhetsrådets arbete.

Från det ryska regeringshögkvarteret Kreml meddelas att president Vladimir Putin ska diskutera beslutet med sin libanesiske kollega Michel Aoun senare under tisdagen.

"Ger bort mark"

Saudiarabien "avvisar och fördömer" Trumps beslut som ett brott mot internationell rätt, heter det i ett uttalande som kungadömets statliga nyhetsbyrå publicerar. Beslutet kommer att ha "betydande negativ effekt" på fredsprocessen i Mellanöstern och stabiliteten i regionen, varnar Riyad vidare.

Även Bahrain, Kuwait, Qatar och Förenade arabemiraten beklagar och fördömer beslutet. Flera av dem ses som USA:s allierade i regionen.

Irans president Hassan Rohani kopplar Trumps beslut till forna tiders kolonialism och säger att det saknar motstycke under senare tid.

"Ingen kunde tro att det skulle komma en man i Amerika som ensidigt och mot alla internationella lagar och regler ger bort mark som tillhör ett land till en aggressor", säger Rohani enligt ett uttalande från regeringen.