Misstänks ha torterat migranter – tre gripna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Migranter vid ett förvar utanför den libyska staden Misrata. Anläggningen på bilden har inga direkta kopplingar till texten. Arkivbild.
Foto: Manu Brabo/AP/TT
Migranter vid ett förvar utanför den libyska staden Misrata. Anläggningen på bilden har inga direkta kopplingar till texten. Arkivbild.

Italiensk polis har gripit tre personer misstänkta för att ha kidnappat och torterat migranter som velat ta sig från Libyen till Europa.

De tre personerna, en 27-åring från Guinea och två egyptier i åldrarna 24 och 26, greps sedan polisen samlat in vittnesmål mot dem från andra migranter.

Enligt dessa drev männen ett fångläger vid en tidigare militärbas i Zawiya i Libyen där migranter hölls fångna tills de kunde betala en lösesumma. De hörda migranterna vittnar om hur de blivit misshandlade med en rad olika föremål, fått elchocker och bevittnat hur andra fångar dött, enligt polisen.

Vittnesmålen har samlats in vid mottagningscenter runt om på Sicilien och Lampedusa.

Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) hålls uppskattningsvis 5 200 människor fast i officiella interneringsläger i Libyen, ofta under svåra förhållanden. Inga siffror finns över hur många som hålls fångna i olagliga anläggningar.

EU:s samarbete med den libyska kustbevakningen och Italiens hårdföra linje gentemot anländande migranter har inneburit att en del av de människor som försökt ta sig över Medelhavet till Europa skickats tillbaka till Libyen. FN och människorättsorganisationer har varnat för att de riskerar allvarliga människorättsövergrepp såväl i officiella som illegala interneringscenter.

Publicerad:

LÄS VIDARE