Vädret i påsk ger både ros och ris

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Bra väder för påskliljorna under påskhelgen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bra väder för påskliljorna under påskhelgen.

Räkna med soligt och varmt väder under påskhelgen, det förväntade busvädret har nämligen stött på patrull.

– Prognosen ser bättre ut, det är betydligt mer lovande än tidigare i veckan, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Det förväntade busvädret på påskafton är försenat. I stället kan Uppsalaborna räkna med en ganska varm och fin påskhelg.

– Vi hade ett riktigt busväder som såg ut att drabba bland annat Uppsala på påskafton, men vi har ett starkt högtryck som håller emot det här regnområdet lite, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Kan vi hoppas på både sol och värme på påskafton?
– Ja, så ser det faktiskt ut just nu.

Kommer vi att klara oss från regnet helt?
– Nej, det kommer vi tyvärr inte att göra.

Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Räkna med sol och värme på påskafton.

Långfredag

Fredagen ser riktigt lovande ut i Uppsala, framförallt på förmiddagen kommer det att bli som bäst.

– Det blir en solig och fin start på fredagen, men under dagen ökar molnigheten på och det blir lite halvklart framåt eftermiddagen. Temperaturen hamnar någonstans kring 9–10 plusgrader, och ganska svaga vindar inledningsvis, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Lise Åserud/TT NYHETSBYRÅN

Påskafton (lördag)

På självaste påskafton skulle ett regnområde och riktigt busväder ha dragit in över Uppsala och Uppland, men det har stött på patrull.

– Vi har ett starkt högtryck som håller emot det här regnområdet lite. Det blir, precis som på fredagen, en solig inledning på påskafton med temperaturer som når upp till 11–12 grader ungefär. Sedan börjar det dock mulna på under kvällen som blir molnig. Vindarna kommer att vara svaga till måttliga.

Påskdagen (söndag)

Under natten till söndag drar det utlovade busvädret in, men räkna ändå med en del sol – och faktiskt också värme.

– De flesta och kraftigaste regnskurarna ser ut att passera under natten till söndag och tidig morgon. Det ser också ut att kunna bli någon enstaka skur med inslag av blötsnö under de tidigare timmarna. Framåt dagen stiger ändå temperaturerna som kan hamna någonstans kring 11–12 grader även på påskdagen, och det ser också ut att kunna spricka upp och bli soligt, fortsätter Mikael Sjöstrand som dock varnar för att det kan bli blåsigt.

– Påskdagen ser ut att bli rejält blåsig. Men det kommer inte att blåsa så hårt att det förväntas bli några problem.

Annandag påsk (måndag)

Sämsta påskvädret ser det ut att blå på måndag, annandag påsk bjuder på kallare temperaturer och risk för en del snö.

– Vi har ett omslag till nordliga och kalla vindar på måndag. Temperaturerna når upp till kanske 6–7 plusgrader som mest. Det blir en solig inledning på dagen, men sedan drar det in en del moln och det kan också bli en och annan snöby under eftermiddagen trots plusgrader.

Vad händer med den riktiga vårvärmen?
– Nästa vecka ser ut att bjuda på en del växlande väder, men framåt nästa helg – och dagarna efter det så ser det ut att kunna bli riktigt varmt och fint. Men det är lite för tidigt att säga ännu, så det får vi återkomma till.

Publicerad:

LÄS VIDARE