Varnar för motsättningar i coronans spår

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Arbetslöshet, begränsningar i skolan och föreningslivet kan försämra folkhälsan, varnar MSB. 

På sikt kan även “sociala motsättningar” inom och mellan yrkesgrupper blossa upp.

–Vi lyfter det som en risk, säger Svante Werger vid MSB.

Corona-krisen slår mot stora delar av samhället. Förutom att människor insjuknar och i vissa fall avlider, är det extremt kämpigt för många företagare. Och storsvarslen duggar tätt.

Den uppkomna situationen kan leda till ytterligare negativa konsekvenser, varnar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB: Sociala motsättningar mellan yrkesgrupper

“Ökad arbetslöshet, begränsningar i skola, barnomsorg och utbildning samt föreningsliv, och andra följdeffekter av situationen kan få omfattande psykosociala effekter för befolkningen och försämra folkhälsan”.

Myndigheten skriver vidare att “på sikt skulle situationen även kunna skapa sociala motsättningar, bland annat mellan olika yrkesgrupper eller inom yrkesgrupper där många varsel skett”.

Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns en situation där vissa har jobb som är extremt efterfrågade, och väldigt många andra arbetar inom verksamheter där efterfrågan helt har försvunnit. Det är helt enkelt två olika världar i den situationen, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

– Det är viktigt att man är vaksam för vad det kan få för sociala och psykosociala konsekvenser.

MSB: Var vaksam

Han berättar vidare att det även kan uppstå spänningar i områden där myndigheterna inte till fullo når ut med information om vad som gäller om corona. De kan handla om information om råd kring äldre och rekommendationer om minskade sociala kontakter, enligt Svante Werger.

– Hur hanterar man det i en trångbodd miljö där man blir flera generationer tillsammans i en liten lägenhet, till exempel. Om man då upplever att myndigheternas råd inte är fullt ut tillämpbara, finns det risk att man inte ser sig omfattade och det kan uppstå spänningar.

Han betonar att MSB inte fått in rapporter om “sociala motsättningar”, men att det är viktigt att ändå ta höjd för att situationerna kommer uppstå.

– Vi lyfter det som en risk och tänker att kommuner, regioner och myndigheter behöver beakta det som en risk i sin verksamhet. Och att vara vaksam på tendenser.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE