Fejkinformation om corona sprids i Malmö

Uppdaterad 2020-04-18 | Publicerad 2020-04-17

Invånare ska enligt affischen inte ringa Malmö stad för frågor om karantänrekommendationen.

Affischer där en bostadsrättsförening i Malmö uppmanas till karantän har satts upp.

Den fejkade informationen utges komma från kommunen och flera politiska partier.

– Det är jätteallvarligt, säger Fanny Palm, presskommunikatör hos Malmö stad.

På informationsaffischen som satts upp i Malmö uppmanas en bostadsrättsförening att sättas i karantän. Skälet anges vara att fem personer som bor i föreningen insjuknat i covid-19 och tvingats till vård på akuten i Malmö.

Informationen uppges komma från Malmö stad i samarbete med Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men någon sådan uppmaning har inte kommit från dem - utan det rör sig istället om en fejkad affisch.

Feministiskt Intiativ har på sin Facebooksida gått ut med en varning kring desinformationen. Ett fåtal kommuninvånare informerade i sin tur Malmö stad om påfundet i tisdags.

Handlar om en förening

– Vi kontaktade då de som hört av sig till oss och sa att det är ingenting som Malmö stad står bakom. Vi sa att de gärna får ta ner lapparna, förklarade att det kan få allvarliga konsekvenser om covid-19 sprids och att det är olagligt att utge sig för att representera Malmö stad, säger Fanny Palm, presskommunikatör hos Malmö stad.

Hittills har informationen enbart satts upp i en bostadsrättsförening i staden. Affischerna ska dock ha satts upp vid flera tillfällen. När någon plockat bort en lapp har en ny satts upp.

– Vad vi förstått handlar det om en bostadsrättsförening och då försökte vi kontakta styrelsen där, säger Fanny Palm.

Åtgärder kan vidtas

Ni har inte lyckats få kontakt med styrelsen än alltså?

– Vi har inte fått det än, nej. Men vi håller helt enkelt på med det. Vi försökte i går (läs onsdag) men lyckades inte och fortsätter i dag (läs torsdag).

Då lapparna satts upp vid flera olika tillfällen vill kommunen höra vad styrelsen har för syn på det och eventuellt vilka åtgärder de kan vidta.

– Vi vill helt enkelt prata med dem och höra hur de ser på det, säger Palm och lägger till:

– Jag vet inte vad vi ska vidta för åtgärder för det är inte vårt hus.

Undersöker vidare spridning

Kommunen tittar även på om affischerna spritts till fler bostadsrättsföreningar.

– Vi försöker undersöka om det är vidare spritt än så här, men så här långt har vi inte fått några indikationer på det.

Händelsen ses på stort allvar hos kommunen.

– Det är jätteallvarligt. Det sprids ju väldigt mycket desinformation, lögner, myter och felaktigheter om coronaviruset och sjukdomen covid-19 som kan få väldigt allvarliga konsekvenser. Vi ser väldigt allvarligt på att man sprider felaktig information i vårt namn.