Unik studie visar mikroplaster i vattendrag

TT

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2020-04-21

Varje år för vattnet från Lidköpings tätort som rinner ut Vänern med sig omkring 1,4 ton mikroplaster visar en kartläggning som Lidköpings kommun initierat med stöd av Naturvårdsverket.

Varje år för vattnet från Lidköpings tätort som rinner ut i Vänern med sig omkring 1,4 ton mikroplaster – det motsvarar en plastmängd på omkring 100 000 plastkassar.

Merparten av plasten, över 90 procent, kommer enligt en kartläggning från själva tätorten.

"Detta är den första studien i sitt slag i Sverige över ett helt samhälle där man tittar på olika källor och dessutom får en uppskattning av mängden mikroplaster ut från hela tätorten", säger Viktoria Lundborg, vd för Jordnära miljökonsult som utfört kartläggningen i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är initierad av Lidköpings kommun med stöd av Naturvårdsverket.

Ån Lidan flyter genom Lidköping och rinner ut i Kinneviken i Vänern. Viken är Lidköpings huvudvattentäkt för dricksvatten och har därmed ett mycket högt skyddsvärde.

"I och med rapporten har vi fått ytterligare bekräftelse om att vi är på rätt väg när vi planerar att bygga ett steg med mikroplastrening i vårt planerade nya avloppsreningsverk", säger kommunens VA-chef Pernilla Bratt.

Mikroplaster är ett samlingsnamn för små plastpartiklar, mindre än fem millimeter i diameter. De kan antingen bildas då plastföremål och plastskräp slits och bryts sönder i naturen, eller ingå i olika industri- och hushållsprodukter.

ANNONS