Region Skåne om första lokala coronafallet

Publicerad 2020-03-03

En man i 25-årsåldern, lindrigt drabbad.

Så beskriver Region Skåne det första bekräftade fallet av coronavirus i Skåne.

Mannen i Skåne är nummer 20 av hittills 24 bekräftade fall av coronasmitta i landet. Liksom 16 av de hittills bekräftade fallen har även mannen i Skåne kommit hem och insjuknat efter en resa i norra Italien.

I samband med en presskonferens vid lunchtid på tisdagen hos Region Skåne i Malmö fanns tre experter på plats: Carl Vigre, regional beredskapsöverläkare, Eva Z Melander, smittskyddsläkare, och Maria Josephson, verksamhetschef vid infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus.

– Vi vill berätta att vi på grund av att det dykt upp flera fall i Norden, har börjat jobba med en höjd beredskap och stab. En del i detta är att man tar prov på de som rört sig i riskområden med samhällsspridning av covid-19 i syfte att hitta smittade personer som kommit till Sverige. Det gäller att man rört sig i riskområde och har symtom.

”Ingen skidresa”

Exakt vilken typ av resa det handlat om i 25-åringens fall kommenteras inte, utöver att målet varit speciellt norra Italien.

– Det var inte en skidresa. Det har varit en annan typ av resa där han varit i olika städer i norra Italien, säger Eva Z Melander, smittskyddsläkare, om den 25-åriga mannens resa i Italien.

– Igår fick vi preliminärt besked om att en person hade positivt prov. Idag på morgonen har det konfirmerats att denna person var positiv. Det är en man i 25-årsåldern. Han har rest i norra Italien under förra veckan, säger Melander.

Carl Vigre, beredskapsöverläkare Region Skåne, Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne och Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar Skånes universitetssjukhus.

Hålls isolerad

25-åringen är inlagd på infektionsklinik på Skånes universitetssjukhus i Lund och vårdas i isoleringsrum.

– Han mår efter omständigheterna väl. Han har inte varit sjuk under Italienvistelsen, och inte på resan hem. Han insjuknade när han kom hem till Sverige. Han har gjort det man ska göra, ringt 1177, därifrån blev han guidad vidare till Infektion, som enligt rekommendationer tagit prov. Sen har han, när provet var positivt, tagits omhand och bedömts av Infektion, säger Melander.

Smittspårningen har redan startat.

– Patienten mår efter omständigheterna väl. Han har milda symtom och är inte svårt sjuk. I nuläget är det i princip omvårdnad som gäller. Han får inga mediciner eller så. Vi har rutiner för att ta hand om smittsamma patienter, det är det vi jobbar med. Vi är vana att ta hand om patienter som är smittsamma. Vår personal tränar på detta hela tiden, säger Maria Josephson, verksamhetschef för infektion vid Skånes universitetssjukhus SUS.

Får beröm för sitt agerande

25-åringens närmare förhållanden, vilken del av Skåne han bor eller hans familjebild kommer inte att kommenteras alls, med hänsyn till mannens integritet och patientsekretessen.

25-åringens sätt att hantera symptomen får beröm:

– Personen har betett sig korrekt, han har inte åkt allmänna kommunikationsmedel, han har förstått att inte ta taxi in. Det är en person som förstått hur man ska bete sig, och betett sig synnerligen korrekt, säger Maria Josephson.

Enligt smittskyddsläkaren har fler än 300 personer hittills coronatestats i Skåne.

Eva Z Melander, smittskyddsläkare på Skånes Universitetssjukhus.