Människosmugglare döms för 3-årige Alan Kurdis död

Publicerad 2020-03-17

Bilden på den drunknade treåringen spreds över världen.

Pojken som låg död på stranden hette Alan Kurdi – och blev symbol för den pågående flyktingkrisen.

Nu har tre män som organiserade människosmugglingen dömts till 125 års fängelse vardera.

I förra veckan greps de tre männen i Adana-provinsen i Turkiet och redan på fredagen utdömde en domstol i Bodrum straffet. Brottet rubriceras som dödande med eventuell uppsåt, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Domen kommer fyra och ett halvt år efter att Alan Kurdis livlösa kropp spolades upp på stranden nära turistorten Bodrum. Flera andra syriska flyktingar som varit ombord på samma båt hittades också döda.

Bilden på Alan Kurdi skakade en hel värld.

Höga vågor

Alan Kurdis pappa Abdullah hade betalat 36 000 kronor för att ta sin familj till en ljusare framtid. Hans syster i Kanada hade skickat pengarna.

Den aktuella natten var det hårt väder.

Vågorna gick höga och Abdullah berättade senare att han frågat om de skulle kliva ur båten igen, beredd på att få vänta tills vattnet var lugnare.

Men båten, som skulle ta flyktingarna till Grekland, lade ut.

Alan Kurdis pappa Abdullah hade betalat 36 000 kronor för att ta sin familj till en ljusare framtid. Hans syster i Kanada hade skickat pengarna.

Den hann inte mer än 500 meter på den 2 mil långa resan från Bodrum till Kos innan båten tog in vatten. Kaptenen slängde sig överbord, Abdullah försökte ta över rodret men en våg träffade båten från fel håll och den kapsejsade.

14 personer omkom, även Alan Kurdis bror och mamma.

Enligt CNN var Alans familj på väg till Sverige.

Hade lyckats fly

Flera syriska och turkiska flyktingsmugglare har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff för sin inblandning i händelsen.

De tre män som nu greps av turkiska säkerhetsstyrkor flydde under rättegången och har sedan lyckats hålla sig undan.