Johansson blir inte godkänd – ytterligare svar krävs

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillträdande EU-kommissionären Ylva Johansson vill bryta dödläget om EU:s asyl- och migrationspolitik – men vill ännu inte säga hur.

Nu får hon återkomma med fler svar efter ett parlamentsförhör som fylldes av avvaktande svar.

Ett par timmar efter att Johansson avslutat sitt förhör med utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe) började uppgifter om tummen ned sippra fram via Twitter.

"Sveriges Ylva Johansson – med ansvar för inrikesfrågor inklusive migration – kommer att bli ombedd att besvara ytterligare frågor sedan ledamöter klagat på att de inte kunde få en bild av henne i dag", skrev Mehreen Khan, EU-korrespondent för affärstidningen Financial Times.

Något liknande skedde för Johanssons företrädare Cecilia Malmström, som vid senaste kommissionstillsättningen 2014 tvingades nattarbeta fram nya svar innan hon då fick tummen upp som handelskommissionär.

Någon formell bekräftelse om att Libe-utskottet vill ha mer från Johansson finns dock ännu inte.

"Saknar system"

Den förra S-ministern genomförde sitt utskottsförhör i EU-parlamentets Anna Lindh-sal på tisdagseftermiddagen.

Jag har förstått att ni kommer att ge mig några tuffa timmar, men jag ser ändå fram emot det, även om jag är nervös, sade hon i sitt inledningsanförande.

Därefter gick hon direkt in på flyktingkrisen 2015 och dess effekter i Sverige och EU.

Jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd till så många flyktingar under den här tiden och jag är också stolt över att många av dem nu är integrerade i samhället och bidrar till ekonomin. Men det stod då också klart för mig att vi saknar ett välfungerande EU-system för asyl och migration, sade Johansson i Bryssel.

1 av 2 | Foto: Francisco Seco / TT
Ylva Johansson frågades ut i EU.

Kritisk portugis

Hur ett välfungerande system ska se ut kunde hon dock inte svara på. Eller snarare så ville hon inte.

Jag kan inte svara så konkret som ni önskar, förklarade hon för utskottsledamöterna och bad flera gånger om att få återkomma.

Det fick en och annan i lokalen att muttra.

Du riskerar att bli känd som komma-tillbaka-kommissionären, för på många nyckelfrågor har du systematiskt svarat att du måste återkomma med svaren, sade den portugisiske högerpolitikern Paulo Rangel.

"Svårt uppdrag"

Själv ansåg ändå Ylva Johansson efteråt att hon gjorde rätt.

Det uppdrag jag har fått, att utveckla en ny pakt om migration och asyl, är ju ett väldigt svårt uppdrag för alla vet hur låst situationen har varit i flera år. Det betyder att jag inte kan ge konkreta svar exakt på vad en sådan ny pakt kommer att innehålla, sade hon till svenska journalister på plats efter utskottsförhöret. Jag tycker att det är fel att svara på specifika frågor och väldigt detaljerade frågor i det här läget. Det finns många saker att ta med i bedömningen av hur man ska svara på de frågorna.

Tveksamma svenskar

Svenske EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) var snabbt skeptisk till om det skulle räcka.

Ylva Johansson gav alldeles för få detaljerade svar och jag tror inte att hon kommer att få ett omedelbart grönt ljus, sade Tobé efter förhöret.

Också Abir Al-Sahlani (C) var tveksam.

Hon har hamnat i ett ganska svårt läge. Hon behövde sicksacka ganska mycket och be om att få återkomma i många frågor som hon fick. Det kan ju skapa frustration hos oss parlamentsledamöter som väntar på att få något konkret att ta ställning till, sade Al-Sahlani.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN