Fyra smittade i Göteborg: Omfattande kartläggning pågår

Av: Michael Toll, Niklas Eriksson, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Den första smittade mannen i Göteborg hann jobba i tre dagar innan han blev sjuk i coronaviruset.

Samtidigt pågår spårningen av en annan drabbad som rest från Milano till Stockholm och sedan vidare med tåg till Göteborg dagen efter.

Nu sätter SJ personal från det aktuella tåget i karantän.

– Som en extra säkerhetsåtgärd har vi valt att ta personalen på det tåget ur tjänst tills vidare, det rör sig om två tågvärdar och en lokförare, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Fyra av de hittills sju konstaterade coronafallen i Sverige finns i Göteborg.

Sent på torsdagseftermiddagen upptäcktes också det senaste fallet i Göteborg som nu vårdas på infektionsklinik.

– Det rör sig om en person som var oväntad på så sätt att den inte alls tillhörde smittkedjan från första fallet, men också kom resande från norra Italien, säger Leif Dotevall, smittsskyddsläkare i Västra Götaland.

Personen kom tillbaka till Sverige 25 februari från Milano. Planet från Italien landade i Stockholm och personen reste vidare med tåg till Göteborgsområdet dagen därpå

Nu måste smittskyddsläkarna spåra den personens resväg och de som eventuellt utsatts för smittorisk.

– Det är en lång kedja att reda ut med resvägar och kontakter som ska kartläggas, och det arbetet pågår i detta nu, sa Leif Dotevall på torsdagskvällen.

– Det handlar om människor man haft närkontakt med främst, och det blir ganska många människor runt alla de här bekräftade fallen som ska spåras.

Dotevall säger att de har pratat med personen som är det senaste bekräftade fallet i regionen och att de har en god bild av hur personen rört sig.

– Vi vet var vi ska börja leta. Men det är ett väldigt omfattande arbete, det är det. Mycket annat får läggas åt sidan men vi har en plan även för detta.

Västra Götalandsregionen vill inte gå ut med vilket tåg personen rest med, men säger att de som löper risk att ha smittats har eller kommer att kontaktas av smittskyddsläkare.

– Det kan handla om de personer som suttit på de närmaste sätena en viss längd av restiden, säger smittskyddsläkaren Peter Ulleryd.

Betyder det att ni tittar på passagerarlistor och kontaktar de som suttit närmast?

– Generellt kan det vara så, ja, säger Peter Ulleryd.

Under fredagseftermiddagen meddelar SJ att de har satt personal som arbetet på det aktuella tåget i tillfällig karantän de närmaste dagarna, rapporterar GP.

– Vi har fått en fråga om ett tåg från folkhälsomyndigheten och gett det underlag som de har efterfrågat. Det handlar om resenärsuppgifter, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ, till tidningen.

Sveriges andra fall, och det första i Göteborg, ledde till en smittkedja som den lokala smittskyddsenheten under torsdagen meddelade att de har god kontroll över.

I det spårningsarbetet ska alla berörda ha kontaktats under torsdagen. Under det arbetet har det konstaterats att två personer som varit i kontakt med mannen fått viruset. De båda som upptäcktes när spridningskedjan kartlades ska må bra och har uppvisat lindriga symtom.

En av dem är sannolikt den första att smittas i Sverige utan att själv ha varit utomlands.

– En av dessa personer är smittad i Sverige, efter kontakt med det första fallet, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i region Västra Götaland.

– Så vi vet orsaken.

Han syftar på att det inte rör sig om någon ”allmän smittspridning i landet”. De drabbade har varit i områden som Italien där det pågår ett utbrott. Eller i nära kontakt med någon som varit i ett sådant område.

På infektionskliniken i Kalmar har man rustat för att ta emot personer som smittats av coronavirus.
Foto: Mikael Fritzon/TT
På infektionskliniken i Kalmar har man rustat för att ta emot personer som smittats av coronavirus.
Foto: Jonas Dagson/TT
Entrén till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Arbetsplats stängs ner

Mannen i 30-årsåldern hann jobba på sin arbetsplats i tre dagar innan han uppvisade symtom, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Av säkerhetsskäl stängdes därför mannens arbetsplats i Mölndal ner på fredagen och 40 medarbetare hålls nu hemma. Ingen har uppvisat några symtom men alla har kontakt med smittskyddsläkare.

– Det här är en säkerhetsåtgärd. Mannen har varit på kontoret efter sin resa där han blev smittad och så vitt jag vet har ingen mer drabbats på kontoret, säger företagets HR-chef till SVT.

Mannen ska inte ha visat några symtom när han var på arbetsplatsen. Kontoret ska nu hållas stängt till och med 8 mars.

En man i 30-årsåldern som återvänt från norra Italien konstaterades under onsdagen vara smittad av coronaviruset. Smittskyddsläkarna bedömde på torsdagen att han varit i kontakt med ett 40-tal personer som kan ha utsatts för risk.

Jobbar med kartläggning

Leif Dotevall säger att på torsdagskvällen är det ett tiotal personer som arbetar aktivt med smittspårning. Men han vill också lyfta fram alla de som svarar på 1177.

– De gör ett väldigt viktigt arbete och hittills har alla bekräftade fall kommit i vård på rätt sätt, säger han.

– För visar man symtom och har rest i de drabbade områdena ska man inte gå till en vårdcentral eller akutmottagning utan man ska just ringa vårdupplysning.

Han säger också att vi i Sverige får skärpa våra rutiner för att undvika smittspridning.

– Det är nog så här att så länge vi lever med det här, och det kan vi få göra ett tag, så får vi nog skärpa våra rutiner, säger Leif Dotevall.

– Man ska nysa i armvecket, inte gå till jobbet om man är förkyld och så vidare.

Under den närmaste tiden är det också sannolikt att det kommer komma fler fall av svenskar som smittats utomlands.

– En stor mängd människor har kommit hem efter sportlovsveckan och det är ett stort inflöde från områden där det funnits en spridning.

Leif Dotevall poängterar dock att det inte finns något skäl att sprida rädsla i samhället på grund av de här coronafallen. Han säger att de allra flesta får milda symtom, och att de som får allvarligare symtom i regel har andra riskfaktorer som är avgörande.

– Och det är värt att tänka på att hittills har det här visat sig inte vara en barn- och ungdomssjukdom. Det tycks vara väldigt få i den gruppen som blir sjuka.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE