Nya uppgifter om Berlinmord leder till Moskva

TT

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-02-19

Polis eskorterar den misstänkte mördaren efter ankomsten till den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe. Arkivbild

Mobildata knyter Ryssland närmare till mordet på en georgisk medborgare i en park i centrala Berlin i somras.

Den misstänkte mördaren ska månader före dådet ha haft nära och regelbunden kontakt med den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Den georgiske medborgaren Zelimchan Changosjvili sköts med två skott i en park i centrala Berlin den 23 augusti förra året när han var på väg till fredagsbön i moskén. Mordoffret tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade tidigare stridit med tjetjenska rebeller.

Kort därefter kunde en man gripas misstänkt för mordet, som av tyska Der Spiegel och journalistgrupperna Bellingcat och The Insider pekats ut som en kazakstanier med falska ryska identitetshandlingar.

Genom att analysera data från mannens mobiltelefon har Der Spiegel och journalistgrupperna nu kunnat visa att han i början av 2019 och strax före ankomsten till Berlin hade regelbunden kontakt med den ryska säkerhetstjänsten FSB. Den misstänkte ska också vid flera tillfällen ha besökt FSB:s hemliga träningscenter för specialinsatser i en förort utanför Moskva.

Den tyska motsvarigheten till riksåklagare har formellt tillkännagivit misstankar om att Ryssland, eller den Kremlstödda regeringen i delrepubliken Tjetjenien, låg bakom mordet. Det har lett till en diplomatisk kris där Ryssland besvarat Tysklands utvisningar av två ryska diplomater med att utvisa två tyska.

I nästa vecka ska utredare vid den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe höra den misstänkte mördaren, vilket kan spä på den diplomatiska krisen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln