Brasilien passerar Italiens dödstal

TT-AFP

Publicerad 2020-06-05

En person som avlidit i sviterna av coronaviruset begravs på São Luiz-kyrkogården i São Paulo i Brasilien.

Brasilien går om Italien på listan över antal döda till följd av covid-19. Landet har nu världens tredje högsta dödssiffra, efter USA och Storbritannien.

Totalt minst 34 000 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset i Brasilien sedan ytterligare 1 473 avlidna registrerats det senaste dygnet, ännu ett nytt mörkt dygnsrekord, enligt myndigheterna. Därmed passerar landet det tidigare hårt drabbade Italien, som hittills har närmare 33 700 dödsfall.

Drygt 600 000 människor har konstaterats vara smittade i Brasilien, flest i världen efter USA. Experter hävdar dock att det verkliga antalet smittade är betydligt högre eftersom en relativt liten del av landets 210 miljoner invånare har testats.

President Jair Bolsonaro har varit orubblig i sin kritik mot de restriktioner som lokala ledare har infört för att försöka stävja smittspridningen. Han har flera gånger dykt upp vid demonstrationer och manifestationer och har brutit mot rekommendationerna om att begränsa fysisk kontakt och att hålla avstånd.

Latinamerika har efter Kina, Europa och USA seglat upp som det nya centrumet för smittan. Efter Brasilien är Mexiko det värst drabbade landet i regionen sett till absoluta dödstal, med minst 12 500 avlidna. Även Ecuador och Peru hör till de hårdare drabbade länderna.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen