Anders Tegnell har tagit emot dödshot

Polisen har utrett hot riktade mot Tegnell och hans familj

Uppdaterad 2020-06-01 | Publicerad 2020-05-26

Statsepidemiologen Anders Tegnell har utsatts för upprepade hot.

Nu kan Aftonbladet avslöja hur polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har försökt spåra gärningsmännen – som bland annat uppgett att det har beslutats om en attack mot hans anhöriga.

– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj, säger Tegnell i ett polisförhör.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har både hyllats och kritiserats för Sveriges hantering av coronapandemin.

Myndighetens generaldirektör Johan Carlson har tidigare gått ut och kallat kritiken mot Tegnell för ovärdig.

Polis har utrett

Nu kan Aftonbladet avslöja att polisen har utrett upprepade hot som riktats mot både Tegnell och personer i hans närhet.

Den 19 mars fick Tegnell ett mejl till sin jobbadress:

”Det har kommit till min kännedom att en konstellation av extremt farliga, ytterst målmedvetna individer (med hemvist på västkusten) har beslutat sig för att ’neutralisera’ dig”, stod det bland annat i mejlet, där det uppgavs att det beslutats om en attack mot Tegnells anhöriga.

Polisen har utrett hot riktade mot Tegnell och hans familj.

”Största allvar”

Statsepidemologen förhördes av polis och uppgav då att han tyckte det var obehagligt med hoten.

– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj. Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag.

Fler hot

Men det är inte det enda hotet som Tegnell utsatts för.

Två dagar innan hade ett hotfullt brev skickats hem till Tegnells bostad.

Och fem dagar innan hade någon skickat hotfulla meddelande via Messenger till Tegnells anhöriga.

Carlson gick ut

Det var efter de upprepade hoten som generaldirektören Johan Carlson valde att gå ut på en av de regelbundna presskonferenserna och betona att Tegnell har en betydande roll, men att besluten inte är hans att stå till svars för.
– Det här är en myndighet som arbetar med lägesanalyser. Aldrig någonsin har vi fått så stor positiv respons, men det har heller aldrig varit en sådan våg av kritik mot enskilda medarbetare, sa Carlson.

”Raderas efter en timme”

Polisen lyckades inte spåra någon gärningsman och förundersökningarna är nu avslutade.

Problemet att gå vidare berodde bland annat på att gärningsmannen hade använt en så kallad temporär mejltjänst, vars upphovsmän polisen inte kunde nå, när hotet skickades.

”Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag”, säger Anders Tegnell.

”Svensk polis har i dag ingen upparbetad kontakt och heller inga kontaktuppgifter mer än det som anges på hemsidan, vilket är att ta kontakt ska tas via deras Facebooksida eller Twitter. På deras hemsida framgår att all information raderas efter en timme och eftersom ärendet var betydligt äldre än så när det kom till undertecknads kännedom har inga försök gjorts där”, skriver en it-brottsutredare i utredningen.

Ser allvarligt på brottet

Kristina Forsgren, gruppchef för demokrati- och hatbrottsgruppen i polisregion Stockholm, är en av dem som har deltagit i utredningen.

”Initialt jobbade vi mycket aktivt för att om möjligt hitta en eller flera gärningspersoner. Hot och ofredande riktade mot personer i särskild ställning ser polisen allvarligt på. Och då vår grupp arbetar med demokrati- och hatbrott hamnar ärenden som dessa ofta hos oss”, skriver hon i en kommentar.

Forsgren fortsätter:

”Polisens personskyddsgrupp informerades för ev skyddsbehov för Tegnell med familj. Ganska snart avfärdades en person då vi bedömde att det skickade materialet inte täckte brottsrekvisiten”.

”Kommenterar ingenting”

Utredarna kontrollerade både fingeravtryck och dna på det brev som hade skickat till Tegnell:

”När svar kom saknades tekniska spår varför även det ärendet lades ner”, skriver Forsgren.

Folkhälsomyndighetens press- och säkerhetschef Christer Jansson:

– Vi kommenterar rent generellt inga säkerhetssaker gentemot vår personal eller myndigheten. Jag kommenterar ingenting. Det är vårt slutsvar.

Aftonbladet har sökt Anders Tegnell via presstjänsten för en kommentar.

PODD Coronakritiken mot WHO – det handlar den om

Världshälsoorganisationen WHO har stått i krisens centrum sedan coronavirusutbrottet var ett faktum. Organisationen har kritiserats och hamnat i öppen konflikt med USA och Donald Trump. Vad handlar kritiken om - och hur påverkar det vårt sätt att hantera pandemin? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen