Tegnell: Så blir nästa pandemi

Publicerad 2023-03-06

Förre statsepidemiologen Anders Tegnell tror att nästa pandemi blir helt annorlunda än corona.

Luftburen, spridd via livsmedel eller överförbar via sex?

Anders Tegnell ser flera scenarion för nästa pandemi.

– Det är jättestor sannolikhet att den blir väldigt annorlunda, säger han i SVT:s ”Vetenskapens värld”.

Anders Tegnell har sadlat om till rådgivare för Folkhälsomyndigheten efter att ha lämnat posten som statsepidemiolog.

I ”Vetenskapens värld” ger han sin syn på hur nästa pandemi kan komma att se ut.

Och det lär bli på ett helt annat sätt än covid-19-pandemin, enligt Tegnell.

– I stort sett alla pandemier vi har haft har skiljt sig ganska drastiskt. Man får inte fastna vid att vi ska förbereda oss för en ny covid-19-pandemi, säger han i programmet.

”Har också potential”

På frågan om vilka sett det kan se annorlunda ut, säger han:

– Naturen är fantastisk på det viset att den har en mycket större uppfinningsförmåga än vad vi någonsin kan få. Det är jättesvårt att veta hur nästa pandemi kommer att se ut, men det är högst sannolikt att det blir en luftburen infektion. Mer eller mindre alla pandemier vi har haft varit det, säger han och fortsätter:

– Livsmedelsburen är inte heller otänkbart med tanke på hur vi sprider livsmedel över hela världen. Sedan har vi förstås hiv senast och också monkeypox, så de sexuellt överförbara har också potential.

En 3d-illustration av apkoppeviruset.

”Då får vi en helt annat pandemi”

Under coronapandemin var intensivvården kraftigt pressad, men det är inte säkert att så blir fallet vid nästa pandemi, enligt Tegnell.

– Den här gång var det intensivvården som var hårt belastad, det har vi inte sett tidigare under modern tid, säger han och fortsätter:

– Man kan också tänka sig att vi får en utbredd infektion i hela samhället så vi får väldigt höga sjuktal, det hade vi inte den här gången. Att arbetande befolkning blir sjuk och och att vi får svårt att hålla i gång samhällsviktiga verksamheter. Det kan drabba de som är i arbetsför ålder eller ner på barnnivå. Då får vi en helt annan typ av pandemi