C-väljare flyr till S – oro kring partiledarskiftet

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-10-05

Centerpartiet får sitt lägsta väljarstöd sedan februari 2015.

Anledningen är Annie Lööfs avgång och en oro för den framtida politiken, enligt Aftonbladet/Demoskops senaste Väljarbarometer.

– Många väljare har gått till Socialdemokraterna i stället då det anses tryggare, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Lite drygt tre veckor efter valet finns ännu ingen regering på plats, men förhandlingarna mellan de fyra högerpartierna pågår just nu för fullt.

Samtidigt visar Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer att ställningen mellan blocket är i princip oförändrad, men att väljarna efter valet har rört på sig.

– Det är rörelser som är väldigt intressanta och kanske kan ses som väljarnas kommentar på valresultatet, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Bland annat backar Miljöpartiet med 1,3 procentenheter, till 3,8 procent, och hamnar därmed under riksdagsspärren. Något som förklaras med att väljarna som stödröstat på Mp nu gått tillbaka till sina moderpartier: Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet landar i sin tur på 8,1 procent, och ökar därmed 1,4 procentenheter.

Sitt sämsta resultat sedan 2015

Även Centerpartiet backar med 0,9 procentenheter och hamnar på 5,8 procent.

– C fortsätter sin kräftgång. Detta är deras sämsta resultat i våra mätningar sedan februari 2015, säger Karin Nelsson.

Både Annie Lööf och Jimmie Åkesson tappar i Aftonbladet/Demoskop.

Hon betonar dock att själva valresultatet, 6,7 procent, inte är ett dåligt resultat.

– Man talar mycket om att Centerpartiet befinner sig i en kris nu då de tappat mycket på landsbygden, men valresultatet som sådant är det näst bästa sedan 2010.

Anledningen till tappet är framförallt att partiledaren Annie Lööf aviserat sin avgång, och det är i skrivande stund oklart vem som kommer att ersätta henne.

– Hon är partiet på många sätt och har en otroligt stark ställning. Flera väljare uttrycker i mätningen att de nu är oroade för vem som ska ta över efter henne och vart partiet ska ta vägen. Flera har därför valt att gå till Socialdemokraterna som känns som ett mer tryggt alternativ.

En annan tydlig strömning är att Sverigedemokraterna tappar 1,3 procentenheter och blir därmed tredje största parti med 19,3 procent, efter Moderaterna som ökar med 1,7 procentenheter till 20,8 procent.

M och SD är jämnstora

Också Socialdemokraterna ökar med 1,3 procentenheter till 31,6 procent.

– Vår valanalys visar att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson gjorde en väldigt framgångsrik valkampanj. De andra partierna kom inte alls upp i deras nivåer utan de höll en helt egen klass. Men en förklaring till att M nu går om SD som näst största parti är att moderaterna ser ut att bli det regeringsbildande partiet, varpå väljarna då brukar söka sig till det statsbärande partiet, säger Karin Nelsson.

– Samtidigt är inte skillnaden mellan dem stora, utan de är ganska jämnstora.

Ebba Buschs KD tappar också i mätningen.

Även Kristdemokraterna backar med 0,6 procentenheter till 4,7 procent. Karin Nelsson poängterar att partiet även tappade i valrörelsens slutskede, och att valresultatet dessutom blev sämre än 2018.

– Framförallt tappar KD till Moderaterna. En förklaring till det är att väljarna nu ser att M blir det statsbärande partiet och därför söker sig dit, säger Karin Nelsson.

För Liberalerna syns dock en ökning på 0,1 procentenheter, till 4,7 procent, och partiet håller sig därmed fortfarande över riksdagsspärren.

– De har behållit en del stödröster. Förmodligen för att de är en del av regeringsunderlaget nu.