Ryssland firar påstådda erövringen av Bachmut

Uppdaterad 2023-05-22 | Publicerad 2023-05-21

Ryssland har börjat fira framgång i Bachmut.

Putin gratulerar och Prigozjin är tacksam.

På G7-mötet i Hiroshima fick Volodymyr Zelenskyj frågan om staden är i ”Ukrainas händer”:

– Nej, jag tror inte det, sade presidenten då.

Nu säger Zelenskyj att staden inte är ockuperad, rapporterar Sky News.

Uppgifterna om vem som kontrollerar och gör framryckningar i den östukrainska staden Bachmut har många gånger gått isär. Det enda som Wagnergruppen, Kreml och Ukraina kunnat enas kring är att blodiga och hårda strider utspelat sig där.

Det senaste budet kommer från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Under ett samtal med Joe Biden på G7-mötet i Hiroshima fick presidenten frågor om det senaste dygnets skilda uppgifter kring Bachmuts öde.

Zelenskyj sa då att han inte tror att staden är i ”Ukrainska händer”, uppger bland annat Bloombergs Vita huset-korrespondent Jnne Leonard.

– Men ni måste förstå, det finns inget kvar. Bachmut finns i dag bara i våra hjärtan, säger Zelenskyj.

Under gårdagen hävdade först Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin att de tagit kontroll över staden. Hans paramilitär har varit ledande för Rysslands del i anfallet av staden. Och ”Putins kock”, som han kallats, har flera gånger hävt ur sig diverse påståenden.

Bland annat menade han att Wagnergruppen skulle dra sig ur Bachmut efter ryska segerdagen den 9 maj, vilket man inte gjorde. Redan i januari påstod han att Bachmuts grannstad Soledar var erövrad, vilket både Ryssland och Ukraina avvisade.

Gratulerar Wagner

Den här gången verkar i alla fall de ryska parterna vara överens och man har börjat fira påstådda framgångar. På lördagen gick presidenten Putin ut och tackade Wagner för deras arbete med att ”befria” Bachmut, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Vladimir Putin har gratulerat Wagnergruppen och alla ryska trupper som bidragit i avklarandet av operationen att befria

ArtyomovskArtyomovsk är det forna sovjetiska namnet på Bachmut.”, skriver Kreml i ett uttalande.

Det ryska maktcentrumet Kreml skriver också att alla som ”utmärkt sig i strid kommer rekommenderas till att få ryska krigsdekorationer”.

Ryska försvarsdepartementet gick sent på lördagskvällen ut med samma uppgifter som Prigozjin, att Bachmut skulle vara under rysk kontroll.

”Wagnergruppen har med stöd av artilleri och luftanfall från södra stridsgruppen befriat staden

ArtyomovskArtyomovsk är det forna sovjetiska namnet på Bachmut.”, skriver departementet.

Prigozjin påstår att Bachmut är erövrat, men är fortsatt irriterad på militärledningen i Ryssland.

Fortfarande arg på ledningen

Efter många vändor med interna konflikter, där Prigozjin flera gånger kritiserat Rysslands hantering av Bachmut, så har den ryska sidan enats om vad som händer vid fronten.

– Operationen att erövra Bachmut, ”köttkvarnen”, tog 224 dagar, säger Prigozjin i en video publicerad på Telegram, enligt Moscow Times.

Från vänster: Ryska generalstabschefen Valerij Gerasimov, presidenten Vladimir Putin och försvarsministern Sergej Sjojgu.

Prigozjins irritation mot ryska försvarschefen Valerij Gerasimov och försvarsministern Sergej Sjojgu lever dock kvar. Han anklagar statliga militärmännen för att ha orsakat att fem gånger fler soldater än vad som borde har dött.

– Det var bara Wagner här. Vi stred inte bara mot ukrainare här, vi stred mot ryska byråkratin, säger han.

Han är däremot tacksam till Putin.

– För att han gav oss chansen och stora äran att försvara moderlandet.

Experter menar att Bachmut inte har någon större strategisk betydelse i kriget. Det vore snarare en symboliskt viktig erövring för Putin, då det skulle vara Rysslands första militära framgång i kriget på över tio månader.

Motstridiga uppgifter

I natt uppgav Ukraina att Putins gratulationer till framgångarna var obefogade.

– Hårda strider pågår i Bachmut. Situationen är kritisk, säger landets vice försvarsminister Ganna Malyar på Telegram.

– Just nu har vårt försvar kontroll över vissa industri- och infrastrukturanläggningar i området.

Bara timmar senare kom beskedet från Zelenskyj.

Samtidigt förbereder Kiev en motoffensiv mot Ryssland. Motoffensiven har varit i startgroparna länge och det spekulerades att den hade börjat i samband med att Ukraina hävdade framgångar i Bachmut.