Säpo: Fem gripna misstänkta för terrorstämpling efter koranbränning

Publicerad 2023-04-04

Rasmus Paludan.

Fem personer har gripits misstänkta för terrorstämpling.

Enligt Säpo planerades terrorbrott i Sverige efter protesterna kring Rasmus Paludan koranbränning i januari.

– Man kan knyta an den misstänkta brottsligheten till terrororganisationen IS, säger Karin Lutz vid Säpo.

Under morgonen slog Säpo till mot fem personer som är misstänkta för stämpling till terroristbrott i Sverige.

– De misstänkta brottet föranleddes av protesterna som riktades mot Sverige efter den uppmärksammade koranbränningen i januari, säger Karin Lutz pressekreterare vid Säpo.

Vilket syftas till den högerextrema politikern Rasmus Paludan uppmärksammade auktion den 21 januari i år. Då han brände koranen utanför Turkiska ambassaden.

Kopplingar till IS

Personerna greps under tisdagsmorgonen under en koordinerad insats tillsammans med insatsstyrkan i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs.

– Det jag kan säga är att man kan knyta an den misstänkta brottsligheten till terrororganisationen IS, säger Karin Lutz.

Insatserna skedde ungefär vid samma tidpunkt i städerna, uppger Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.

– Insatserna gick lugnt tillväga och nu arbetar vi med att genomföra husrannsakan för att söka efter bevismaterial, säger hon.

”Hämnd mot Sverige”

Susanna Trehörning uppger att ärendet kopplas till ”de internationella uppmaningarna om attentat som förkommit” efter koranbränningen.

– Tidigare bedömde vi att Sverige var ett legitimt mål, efter aktionen bedömde vi att Sverige var ett prioriterat mål för terrorattentat, säger hon.

Hon uppger att hotet inte utrotats i samband med att de fem personerna gripits.

– Det här är ett av många ärenden som vi har jobbat och jobbar med.

Vad kan ni berätta om den misstänkta brottsligheten?

– I det här ärendet har det inte funnits något planerat attentat i närtid.

Hur definierar ni ”närtid” – gäller det veckor, månader eller år?

– Det kan jag inte svara på. Jag kan inte heller svara på vad de gripna eventuellt hade för mål gällande plats att utföra ett attentat, säger Susanna Trehörning.

Senast på fredag den 7 april ska åklagaren ta ställning till om männen ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Paludans koranbränning

Den 21 januari fick den högerextrema politikern Rasmus Paludan tillstånd av polisen att bränna koranen utanför Turkiets ambassad i Sverige.

Händelsen väckte stora protester som ekade ut i världen.

Bland annat har Turkiets president Erdogan fördömt Paludans aktion. I februari uppgav han att Turkiet kommer att säga nej till ett svenskt Natomedlemskap så länge det är tillåtet att bränna koraner i Sverige.

– Sverige, oroa er inte. Så länge ni tillåter att min heliga bok, koranen, bränns och förstörs, kommer vi inte att säga 'ja' till ert inträde i Nato, sa Erdogan då enligt turkisk media.

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer och utrikesminister Tobias Billström.