Här är nya lagarna 2022

Uppdaterad 2022-01-01 | Publicerad 2021-12-31

Nytt år, nya möjligheter – men också nya lagar.

De nya lagarna 2022 handlar bland annat om våld i nära relation och klimatfrågor. Och att kasta en fimp på gatan bestraffas med 800 kronor.

Vid varje årsskifte sker alltid en hel rad förändringar i redan befintliga lagar och helt nya lagar träder i kraft. Detta nyår är inget undantag.

Lagändringarna innebär att straffrabatten för personer i åldern 18–20 år slopas, om brottet har ett minimistraff på fängelse i ett år eller mer. Det handlar exempelvis om rån, grov misshandel och våldtäkt.

Detsamma ska gälla för brott som i det enskilda fallet bör straffas med fängelse i minst ett år även om minimistraffet är lägre. Det ska inte heller krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse.

Samma straff som för andra myndiga personer ska också kunna dömas ut, till exempel fängelse på livstid. Dessutom ska vissa allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt mot barn, inte kunna preskriberas om brottet begåtts av någon som fyllt 18 år.

Fimpen och prillan ska slängas i soporna.

Slarvigt slängd ciggfimp och prilla ger böter

Ändringarna innebär att undantaget för ringa nedskräpningsförseelse tas bort från den 1 januari 2022. Det blir straffbart med böter på 800 kronor att kasta bort en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller prilla.

Reklamskatten avskaffas helt

Reklamskatten är en skatt som i dag betalas av många idrottsföreningar som upplåter annonsplatser på exempelvis matchställ, fysiska reklamblad och affischer. Reklamskatten har tidigare sänkts i olika steg. Nu tas det sista steget i reklamskattens avskaffande.

Klimatdeklaration för nybyggen

Krav på klimatdeklaration för byggnader införs. Det innebär att byggherren ansvarar för att upprätta och lämna in en klimatdeklaration till Boverket när en ny byggnad uppförs.

Klimatdeklaration ska spegla den klimatpåverkan som uppstår vid uppförande av en ny byggnad. Kommunens byggnadsnämnd får meddela slutbesked först när byggherren har visat att denne har lämnat in en klimatdeklaration.

En ny myndighet som ska stärka det psykologiska försvaret inrättas och den 1 januari 2022.

Skärpta straff för brott i nära relationer

Våld och andra kränkningar i nära relationer är enligt regeringen ett allvarligt samhällsproblem. För att bättre återspegla brottslighetens allvar höjs minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning från fängelse i nio månader till fängelse i ett år.

Straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps och att mindre allvarliga överträdelser av kontaktförbud inte längre ska vara fria från straff.

Ändringarna innebär också att förtal och grovt förtal kan ingå i grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning och olaga förföljelse, att utvidgat kontaktförbud kan förenas med villkor om elektronisk övervakning som förstahandsåtgärd samt att det så kallade väsentlighetskravet för kontaktförbud avseende en gemensam bostad och för särskilt utvidgat kontaktförbud tas bort.

Bonus: Ny myndighet för psykologiskt försvar

En ny myndighet som ska stärka det psykologiska försvaret inrättas och den 1 januari 2022.

Myndigheten kommer att leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, lämna stöd till sådan verksamhet och bidra till att stärka befolkningens motståndskraft. Myndigheten kommer att ha dessa uppgifter både i fredstid och i höjd beredskap.

En viktig del i arbetet är att stärka den samlade förmågan att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige

För den som vill djupdyka bland paragraferna är det enkelt löst genom att klicka HÄR.

Nytt år, nya möjligheter – men också nya lagar.