Katten också, missen är smartare än du tror

Har stenkoll på dig – även om du inte syns

Publicerad 2021-11-15

Loj, lat och ointresserad?

Nej, tänk om.

Katten har stenkoll på dig.

När du tror att det spinnande knytet inte bryr sig ett morrhår om dig och är nöjt bara det får mat och uppmärksamhet enbart på sina egna villkor tror du fel.

Missen vet var du är, hela tiden. Det visar en ny japansk studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Upptäckten stödjer idén om katter kan behålla en mental bild av sina ägare, även om de inte kan se dem.

– Det sägs att katter inte är intresserade av sina ägare på samma sätt som hundar är, men vi var tveksamma till det, säger Saho Takagi vid Kyotouniversitetet i Japan till The Guardian.

”Mer detaljerat sinne än man trott”

Takagi och kollegerna testade sin teori genom att stänga in 50 innekatter i ett rum, en i taget. Deras ägares röster hördes utifrån, alternativt från en högtalare i andra änden av rummet, följt av en främmande röst. Katternas olika grader av förvåning, baserat på ögon- och huvudrörelser, rapporterades. Bara när ägarnas röster plötsligt hördes inne i rummet, blev katterna förvirrade.

– Studien visar att katter mentalt kan placera var ägaren är baserat på rösten. Katter kan ha ett mer detaljerat sinne än man har trott, säger Takagi.

Brittiske biologen och kattexperten Roger Tabor tycker inte att resultatet är förvånande.
– Medvetenheten om rörelse, att spåra saker de inte kan se, är livsviktig för en katts överlevnad, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln