”Ocean Vuong fick mig att gråta”

8 böcker med … Emilia Millares, 39,

Publicerad 2021-08-22

som bokdebuterar med romanen ”Bära frukt”, om när det hett efterlängtade barnet har ett svårt hjärtfel.

Emilia Millares.

1. Boken jag läser nu:

– Balsam Karams ”Singulariteten”. Det är väldigt fint språk i den. Jag letar alltid efter böcker som sätter igång min egen process, det gör den här.

2. Boken som förändrade mitt liv:

– ”Darling river” av Sara Stridsberg. Vid flera tillfällen i mitt liv har den återuppväckt en skrivlust som jag låtit falla i glömska.

3. Boken jag önskar att jag hade skrivit:

– ”De tyngdlösa” av Valeria Luiselli, för det enkla och vackra språket, de fantastiska dialogerna och hur hon väver ihop nuet med det förflutna och fantasin.

4. Den mest underskattade boken:

– Helle Helles ”De”. Den var så fantastiskt bra, men jag hörde inte att man pratade om den. Det är en så otroligt fin skildring av sorg.

5. Boken som fick mig att skratta eller gråta:
– ”En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong fick mig att gråta. Skrattade gjorde jag senast i går när jag läste ”Boken som inte ville bli läst” av David Sundin för min dotter som är tre år. Hon tycker den är väldigt rolig och då skrattar jag också.

6. Boken jag inte kunde avsluta:

– Jag börjar på många böcker, men sedan läser jag inte färdigt. Jag håller på med ”Shuggie Bain” av Douglas Stuart, som alla tycker är fantastisk, men jag får verkligen kämpa med den. Jag har inte riktigt bestämt om jag ska fortsätta eller inte.

7. Boken som jag skäms över att jag läst:

– Alla Virginia Andrews-böcker jag slukade som barn, där incest och våldtäkt beskrivs som något man får räkna med om man råkar vara en ung vacker tjej.

8. Boken jag läst om flest gånger:

– ”Madonna” av Sara Villius, den har jag läst väldigt många gånger. Jag tycker att den också sätter igång mitt eget skrivande.

Fotnot: ”Bära frukt” är inläst av Liv Mjönes.