Minst 46 döda i USA – tvååring i New York ett av offren

Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-09-02

I stormen Idas fotspår har historiskt stora översvämningar drabbat flera stater i nordöstra USA.

Minst 46 personer har dött – en av dem var en tvåårig pojke i New York.

– Det senaste dagarna är en påminnelse om att klimatkrisen är här, säger USA:s president Joe Biden.

Stormen Ida förde med sig extrema regnmängder till New York. Under onsdagen utlystes undantagstillstånd och även ett särskilt nödläge för översvämningar – något som aldrig tidigare hänt i stadens historia.

Scenerna som utspelat sig har varit dramatiska. Flygtrafiken har stått still, tunnelbanan varit ur funktion och knappt någon biltrafik har kunnat ta sig fram.

Nu är hundratusentals människor utan ström och dödssiffrorna har tickat uppåt under hela torsdagen.

– Vi har uppmanats stanna hemma och inte ta oss ut eller använda kollektivtrafiken, säger Aftonbladets reporter Emelie Svensson som är i New York.

Minst 43 döda

Flera rekord har slagits under dygnet. I Central Park på Manhattan uppmättes regnmängder på över 18 centimeter och New Jersey har vattennivåerna varit upp emot två meter. I grannstaten Pennsylvania har tusentals människor tvingats lämna sina hem.

Sammanlagt har minst 46 personer dött i ovädret i fyra delstater nordöstra USA: New York, New Jersey, Pennsylvania och Connecticut.

De flesta av de döda i New York bodde i källarlägenheter och hade ingen chans mot vattenmassorna. Den tvåårige pojken hittades död tillsammans med en 48-årig kvinna och 50-årig man, uppger AP.

Biden: Krisen är här

USA:s president Joe Biden gjorde på torsdagen ett uttalande från Vita huset.

– De senaste dagarna med orkanen Ida, skogsbränderna i väst och historiska översvämningar i New York och New Jersey blir ännu en påminnelse om att dessa extrema stormar och klimatkrisen är här. Vi måste förbereda oss bättre, vi måste agera, sa han.

Lugnet efter stormen

Under torsdagsmorgonen, amerikansk tid, hade ovädret börja lägga sig. Vattnet hade börjat sjunka undan och solen sprack fram.

– Nu verkar det klarna igen och bli sommarväder som om ingenting hade hänt. Det är verkligen tvära kast här, säger Emelie Svensson.

Följ ämnen i artikeln