Pappan till raketdödade babyn: ”Hela min värld dog”

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2022-04-27

Kira blev bara tre månader gammal. I lördags föll hon offer för en rysk raket.

– Jag grät av lycka när min dotter föddes. Nu har jag mycket svårt att förstå att hon inte finns längre, säger pappa Jurij Glodan.

Följ ämnen
Ukraina

En rysk raketattack tog livet av åtta människor i ukrainska Odessa i lördags. Jurij Goldan var på väg för att handla mat när han hörde talas om explosionerna.

När Jurij kom tillbaka till sitt brinnande hus skrek han åt poliserna att släppa in honom. Han hittade frun Valerija och svärmodern döda i lägenheten. Senare återfanns dottern Kira av räddningstjänsten.

”Min värld dödades av en rysk raket”

Jurij Glodan vill att hela världen ska få veta vad som hände med hans familj.

– Hela min värld dog framför mina ögon i går. Den dödades av en rysk raket, säger han till brittiska BBC medan han visar bilder på dottern i sin mobiltelefon och fortsätter:

– Det här är hela Ukrainas sorg. Hela Odessas. Det är hela den civiliserade världens sorg över värdet av ett mänskligt liv.

Valerija och Jurij Glodan var ett par i nio år.

Jurij och hustrun Valerija var ett par i nio år:

– Hon var så fin och gladlynt. Hon älskade att skratta och hittade glädje i enkla saker. Du kan inte ens föreställa dig hur fint hon skrev. Och vilken mamma hon var. En sådan människa skänks bara av Gud en gång.

”Det här har varit mina 40 bästa veckor”, skrev Valerija Glodan på sin Facebook-sida i början av februari.

”Fick sina första blommor”

När graviditeten var över lade Valerija Glodan upp fyra bilder på Facebook och skrev:

– Det här har varit mina 40 bästa veckor. Vår lilla flicka är redan en månad gammal. Hon fick sina första blommor av pappa.

När BBC:s korrespondent lämnar Jurij Glodan räcker han över något som han hittat i den sönderbombade lägenheten, bredvid den förstörda barnvagnen: ett blöjpaket.

– Jag behöver dem inte längre. Ge dem till en välgörenhetsorganisation, säger Jurij.

Efter den ryska attacken mot Odessa i lördags var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj märkbart skakad när han kommenterade mordet på lilla Kira:

– På vilket sätt hotade hon Ryssland?