Dödskurvan i Lindshammar: ”Det har hänt olyckor här förut”

Uppdaterad 2021-09-26 | Publicerad 2021-09-25

Tre tonårskillar dog i krocken vid Lindshammar utanför Vetlanda.

Boende i området vittnar om att kurvan där olyckan inträffade länge varit osäker.

– Man vet hur obehaglig den här kurvan är, säger Göran Christiansson som bor i Lindshammar.

Räddningstjänsten larmades under torsdagseftermiddagen till kurvan på väg 31 i höjd med Lindshammar. En av de som satt i bilarna som ryckte ut var Martin Trofast, insatsledare på räddningstjänsten.

– Det är en väldigt allvarlig trafikolycka och vi förstår ganska snabbt att det rör sig om allvarliga personskador, säger han.

Kurvan på den smala landsvägen där olyckan inträffade trafikeras av tung trafik. Den är inte okänd för Martin Trofast som varit där förut.

– Det sker olyckor på den här vägen och vi har varit på samma ställe förut, säger han.

Martin Trofast, insatsledare på räddningstjänsten.

”Det har hänt olyckor här förut”

Tidigt under fredagsmorgonen kommer Göran Christiansson till platsen där olyckan som tog tre tonårskillars liv inträffade dagen innan.

Han har bott här i åtta år och känner till kurvan mycket väl. Göran berättar att det inte är första gången någonting händer här och han har länge varit orolig för att någonting allvarligt ska inträffa.

– Det har hänt olyckor här förut, tyvärr, säger Göran Christiansson.

Han berättar att han var ute och gick med sin hund när han hörde räddningsbilarna och ambulansen.

– Då förstod jag att det hade hänt någonting allvarligt. Då var det lätt att räkna ut att det hade hänt här uppe, säger Göran Christiansson.

”Räcke slut” står det på vägen där olyckan skedde. En bit bort pågår vägarbeten där man sätter upp vägräcken, vilket inte finns vid olycksplatsen.

Olika hastighetsbegränsningar

Martin Trofast på räddningstjänsten berättar att hastighetsbegränsningarna på sträckan varierar beroende på säsong. På sommaren är det 70 – på vintern 90 kilometer i timmen.

Vad det beror på är Martin Trofast inte rätt person att uttala sig om. Aftonbladet har sökt Trafikverket angående vägsträckan, de har meddelat att de ska återkomma.

Göran Christiansson som bor i byn menar att det beror på att det finns en rastplats i närheten som många turister befinner sig på under sommaren. Därav den säsongsanpassade hastighetsbegränsningen.

Han är själv kritisk till det och tycker att hastigheten ska sänkas.

– Jag tycker att 90 kilometer i timmen är för mycket här. Vissa dagar är det fartkontroller här och det behövs för det går alldeles för fort.

– Det här som har hänt nu, det är så tragiskt att det inte går att beskriva med ord, säger Göran Christiansson.


Jackpott 25 miljoner! Följ expertens system: ”Här är
skrällarna”

Följ ämnen i artikeln